Категории: България

Нова идея на хоризонта: Ваучери за почивка

Реклама

Оказва се, че почти 1 милион българи нямат възможност да отидат на заслужен отдих през годината, понеже не разполагат с необходимите средства за едноседмична ваканция. Това стана ясно от проучване на Европейския синдикален институт. В тази връзка, ще последваме ли примера на Гърция?

Още от 2020 г. насам Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нееднократно алармира за тази тенденция и предлага държавнически решения, каквито например предприе съседна Гърция. През тази година южната ни съседка раздаде ваучери за ваканция на 300 хиляди гърци и постоянно пребиваващи чужди граждани в страната, а програмата „Почивка за всеки“ бе на стойност 50 млн. евро.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага от няколко години като най-работещата в кризата мярка, да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат такива за храна и отделно за почивка, като тази сума да бъде заложена в държавния бюджет. Ако обхватът на ваучерите за храна се разшири като ваучери за храна и отделно за почивка, всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му, съобщава pariteni.bg.

В държавния бюджет е необходимо да се отделят и средства за финансиране на ваучери за здравна превенция. Не бива да забравяме, че българските летни и зимни курорти всъщност са основани като места за отдих и климатолечение заради лечебната сила на йодните пари, чистия планински въздух и минералните води.

По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев. От подобни привилегии в САЩ се възползват държавните чиновници, за които допълнителните екстри са и основна причина да предпочетат тези постове пред често по-добре платените частни позиции, припомнят от БХРА.

Мярката работи за съседна Гърция, която е сред най-посещаваните туристически дестинации в света, но явно управниците й разбират, че вътрешният туризъм е основата на целият сектор, а самият туризъм е този сектор, който най-бързо може да повиши жизнения стандарт в страната, тъй като пряко и косвено носи значителни приходи в хазната.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 46 минути

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 53 минути

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 59 минути

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди един час

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 4 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 18 часа