Категории: Свят

Ново откритие шокира света: Ледниците в Андите се топят

Реклама

„Мислехме, че ни делят десетилетия от подобно откритие“. Това заявяват експерти по отношение на топенето на ледници в Андите. Според тях този процес е необратим.

Скорошното отдръпване на ледници в Андите е безпрецедентно в историята на човешката цивилизация, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.

Откритието шокира учените, които първоначално планират да проучат текущото състояние на ледниците и как те са се променяли в хода на човешката цивилизация.

„Мислехме, че ни делят десетилетия от подобно откритие“, казва водещият автор на изследването Андрю Горин. Той отначало смята, че първоначалните резултати са случайност, но впоследствие по-късни проби ги потвърждават. „Това показва, че нещата се случват по-бързо, отколкото са вярвали дори тези от нас, които мислят най-много за това“, допълва изследователят.

Горин и екипът от учени датират с въглерод най-долния пласт на скалите, които доскоро са се намирали под вече отдръпнали се ледници. Измервайки нивата на нуклидите берилий-10 и въглерод-14, те установяват, че концентрациите са почти нулеви.

По думите на учения, ако „скалата вижда небето“, тя натрупва нуклиди. Скоростта им на разпадане показва, че скалата не се е виждала по време на епохата на холоцена, която датира от 11 700 години, но е възможно да се погледне и още по-назад във времето. „Бих заложил всичките си спестявания, че всъщност тези ледници са по-малки, отколкото са били от последния междуледников период, приключил преди около 115 000 години“, казва още Горин.

В изследването са събрани данни за четири ледника в Андите, които съставляват 99 процента от тропическите ледници в света. Тези ледници са по-податливи на променящото се време, тъй като постоянно са на точката на замръзване или близо до нея. „Смятаме, че скоро това ще се случи навсякъде и може би по-рано, отколкото си мислехме“, допълва Горин.

Кореспондент на „Ройтерс“ наскоро изкачи няколко планини в Андите, за да види отблизо промените, на които стават свидетели алпинистите, докато ледниците се отдръпват. Много от тях описват все по-опасни условия и промени, невиждани досега през живота им.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре временно затварят част от улица във Варна

На 19 септември временно ще бъде затворена част от варненската ул. "Люляк" заради премахване на…

преди 14 часа

Заляха сина на Маги Халваджиян с негативни коментари след изказването му за Джокович

Синът на режисьора Магърдич Халваджиян - Бедрос стана обект на редица гневни коментири, след като…

преди 14 часа

Ще се запазят ли павилионите на Колхозния пазар във Варна?

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна…

преди 15 часа

НАП провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието: Съставени са над 1000 акта за нарушения

Национална агенция за проходите (НАП) провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието. В рамките на…

преди 15 часа

10 дни българско кино ще има в Лятно Кино Варна: Обявиха програма

10 Дни Българско Кино предстоят в Лятно Кино Варна, научи медия "Нова Варна". От 20 до…

преди 15 часа

От МВР показаха снимки от мащабната спецоперация на ГДБОП Варна

Служители от ГДБОП неутрализираха престъпна група при мащабна акция срещу производство и разпространение на наркотици…

преди 15 часа