in

Председателят на ОбС – Варна официално поиска от кмета Коцев информация за проектите

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че днес се състоя публична среща, свикана от председателския съвет на ОбС-Варна Христо Димитров, на която беше поканен и кметът Благомир Коцев, но той не се яви.

Председателят на Общински съвет – Варна Христо Димитров поиска от кмета Благомир Коцев детайлна информация за проектите, за които са необходими средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието. След като днес не получи отговор, инж. Димитров изпрати писмо с искане да му представят подробности за статуса на всеки един от посочените проекти, необходимите средства за изготвяне на докладите, степен на неотложност. В писмото се казва, че информацията ще бъде предоставена своевременно на общинските съветници като предпоставка за свикване на извънредно заседание на местния парламент. С оглед важността на темата е поставен 3-дневен срок за отговор от страна на Благомир Коцев.

По-рано днес инж. Димитров организира среща за важните проекти на Варна, на която присъстваха негови заместници и с председатели на групи в Общинския съвет. Отправена бе и покана към кмета, който чрез Фейсбук отказа да присъства на срещата. Вместо него в разговорите се включиха заместник-кметове и представители на администрацията, които не отговориха на въпросите, свързани с проектната готовност на общината, а те са в основата за взимане на решение от страна на съветниците.

Днес членове на местния парламент повториха, че се иска от тях да гласуват по ключови за града теми, без да имат необходимата информация. Те изразиха готовност за диалог с общинската администрация, но дадоха да се разбере, че няма да гласуват под диктат, а ще решават въпросите на Варна информирано и съгласно техните правомощия.

Ето и писмото на председателя до г-н Коцев:

Документ: Общински съвет – Варна

Цялата публична среща можете да видите тук:

Ето каква позиция изпратиха още от пресцентъра на Общински съвет – Варна:

Изборът на кмета да комуникира с Общинския съвет през Фейсбук е неприемливо за нас. Това заявиха членове на Председателския съвет към местния парламент на публична среща, организирана от председателя Общинския съвет Христо Димитров. Поводът за срещата бе последното заседание на Съвета и в частност темата за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти.

На нея беше поканен кметът Благомир Коцев, но вместо да се срещне очи в очи с председателя, с негови заместници, както и с председатели на групи в Общинския съвет избра Фейсбук, за да съобщи, че отказва отправената покана. Докато в Община Варна се водеха разговори на високо ниво за проектната готовност на администрацията и за евентуалната спешна необходимост от гласуването на докладите за съответствие, кметът предпочете трибуната на социалните мрежи, за да отправи искане за свикване на извънредна сесия. Вместо него на разговорите присъстваха заместник-кметове и представители на администрацията.

Целта на срещата бе членовете на Общинския съвет да получат необходимата информация от кметската администрация за всички важни за града проекти, да чуят на какъв етап се намира всеки проект и спешността за осигуряване на финансиране за доклади. След повече от час и половина дебати не стана ясно каква е проектната готовност на общината. Сред изрично поставен въпрос от журналист към администрацията бе съобщено, че се искат средства за 14 проекта, но кои са те и на какъв етап са, не бе изяснено пред присъстващите.

Единият от проектите, за който много се говори в последните дни в публичното пространство, е този за нова сграда на Математическата гимназия. На срещата бе изтъкнато, че решението на съветниците в понеделник по никакъв начин не е възпрепятствало финансирането на проекта.

В деня на заседанието на местния парламент Община Варна чрез кмета е внесла искане до Народното събрание обектът на Математическата гимназия да бъде изваден от списъка за 100 млн. лева за финансиране от държавата, което лесно може да се провери в деловодството на парламента. На следващия ден след гласуване варненската гимназия е извадена от списъка.

Причината за премахването й е, че в продължение на шест месеца кметът не е отправил искане до държавата теренът на Математическата гимназия да бъде предоставен на общината.

На редовната сесия през март с пълно единодушие с 46 гласа „за“ Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 16 и на ул. „Върба“ № 24, с обща площ от 22 дка. Терените бяха предоставени на Община Варна от държавата, но 5-годишното право на собственост върху имотите изтече, затова местната администрация беше длъжна да върне собствеността на държавата. След гласуването от местния парламент следващата стъпка бе провеждането на нови процедури за безвъзмездното придобиване на двата имота от Община Варна. В продължение на шест месеца искане към областния управител за терените не е внесено. По тази причина инвестиционният проект не може да бъде завършен, съответно към настоящия момент общината не може да кандидатства за каквото и да било финансиране към държавата по отношение на този проект, беше обяснено на срещата.

Н. Костадинов: „Кметът Коцев се прави на жертва и не поема отговорност за Варна. Негова жертва са гражданите.“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/