Категории: Варна

Сблъсък на срещата, свикана от председателския съвет на ОбС-Варна: Кметът не дойде (ВИДЕО)

Реклама

Припомняме, че преди два дни председателят на Общински съвет – Варна изпрати покана за публична среща до кмета на Община Варна Благомир Коцев и отговорните представители от общинската администрация.

Срещата беше насрочена за днес (2 август), като в поканата бе описано, че целта на срещата е да се поднови диалогът между Общински съвет и общинската администрация. Трябваше да бъде коментирано последното заседание на ОбС и в частност темата за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти.

На срещата, провела се днес обаче, не се отзова кметът на Варна Благомир Коцев, а неговите заместници.

„Целта на този председателски съвет беше да получим необходимата информация от кметския екип, всички така важни за Варна проекти, да чуем етапа, на който се намира всеки проект и спешността за осигуряване на това финансиране. Ще очакваме информация в писмен вид, за да запознаем всички общински съветници и при необходимост да определим извънредна сесия относно това финансиране“, заяви днес Христо Димитров – председателят на Общински съвет – Варна.

Снимка: „Нова Варна“

„В последните дни бяхме свидетели на един театър, който се разигра пред обществото и пред медиите, включително и в залата на НС. Става въпрос за проекта „Математическа гимназия“. И от устата на кмета, и в социални мрежи, и от трибуната на НС бяха изречени лъжи, че проектът се проваля поради това, че ОбС – Варна не е гласувал решение, с което да осигури 104 000 лв. Каква е истината? В деня на заседанието на ОбС в понеделник, Община Варна, чрез кмета, входира искане в НС, обектът МГ да бъде изваден от списъка за финансиране от държавата. На следващия ден съответно е проведено гласуване и МГ е извадена от списъка. На следващо място – причината за изваждане от списъка – в продължение на 6 месеца кметът е бездействал и не е отправил искане до държавата да бъде предоставен теренът на МГ, тъй като предходният договор е изтекъл и още през месец март в ОбС, ние, които „не подкрепяме този проект“, сме подкрепили кметът да иска терена от държавата“, заяви Тодор Балабанов.

Снимка: „Нова Варна“

„В продължение на 6 месеца искане към областния управител не е входирано за въпросния терен. По тази причина проектът не може да бъде завършен, съответно Общината не може да кандидатства за финансиране по него. Това са фактите“, допълни той.

„Екипът на кметската администрация е тук в израз на добра воля. Дошли сме да отговорим на въпросите, които интересуват най-вече журналистите, по отношение на създалия се казус с липата на финансиране, на докладите за оценка на съответствие на инвестиционните проекти по чл. 107“, заяви от своя страна зам.-кметът Диан Иванов.

Снимка: „Нова Варна“

„Община Варна е изпратила в Министерството на регионалното развитие и благоустройството приоритетни проекти по инвестиционна програма за общински проекти на обща стойност близо 300 млн. лв. с период на изпълнение до края на 2026 г. Очаква се публикуване на последната промяна в Държавен вестник, която е внесена от Общината след сесията на ОбС и след проваленото гласуване на точката за финансиране – нещо, което е проверимо“, допълни Иванов.

„Кметската администрация завари Община без инвестиционни проекти, като изключим една библиотека. Не е малко, но проект с 8-годишна давност, оставен да прашасва в кашони. Поради тази причина липсата на готови проекти в инвестиционната рамка, която кметът и неговия екип подадоха през месец декември 2023 г., фигурират обекти с различна степен на проектна готовност и които ще се реализират на различен етап. За всички тях е необходимо изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект“, заяви Иванов.

Повече във видеото:

По-късно председателят на Общински съвет – Варна Христо Димитров поиска от кмета Благомир Коцев детайлна информация за проектите, за които са необходими средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 10 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа