Категории: България

Шапки долу пред Светлана Каменова

Реклама

Стана ясно, че Светлана Каменова падна от боксьорката от Тайван Лин Ю-Тин в категория до 57 кг., с категорично съдийско отсъждане 5 на 0 гласа в полза на Лин Ю-Тин.

Тайванката е втората боксьорка, около чиито пол възникна огромен скандал и обвинения към Олимпийския комитет, предаде Нова телевизия.

Така Светлана Каменова пропусна да спечели медал от Летните олимпийски игри в Париж, пропусна и да си върне на Лин Ю-Тин за загубата през миналата година на Световното първенство. Именно след този турнир тайванката беше наказана, след като не успя да издържи потвърждение на пола.

Този тест стана популярен и покрай името на алжирката Иман Халиф, която снощи успя да спечели олимпийски медал. Тя взе бронзово отличие минимум в своята категория. А тепърва ще се бори и за златото.

След срещата имаше огромен медиен интерес към нея. Тя обаче каза само няколко думи пред камерите, като акцента беше това, че е жена и „това е победа за всички жени”.

Старши треньорът на националния ни отбор за жени Борислав Георгиев изказа възмущението си от случващото се в женския бокс. Специалистът бе категоричен пред медиите в Париж, че Светлана Каменова е победила Лин Ю-тин и случилото се категорично не отговаря на справедливостта. Допълнително към това и фактът, че представителят на Тайван не успя да премине тест за полова принадлежност преди година. Но дори и така – нашето момиче все пак победи този съперник днес.
„Нямам думи. Мисля, че ни ограбиха в този мач. Видяхте, че представителката на Тайван само се криеше, бягаше от единоборства. През цялото време играеше адски мръсно. Още в първия рунд беше за предупреждение за удар с лакът. И тия циркаджийски работи, дето падаше като за дузпа… Въобще, възмутен съм от панаира, който се разиграва тук. Набедили са ги да ги направят шампионки тези (заедно с Имане Халиф) и това е. Очаквах го, но се надявах и да има разумни хора, честни. Такива, които ще гледат реално мача и ще подкрепят женския спорт. Подкрепата от МОК за тези състезателки се пренася 100% върху съдиите. Естествено, когато шефовете подкрепят нещо, ти работиш за тях и ти ще го подкрепяш“, заяви Георгиев.
Той допълни, че не е обсъждан бойкот на мача, защото Светла е силен характер и не се предава. „Не, в нито един момент не сме обсъждали бойкот, нито спиране на мача. Нас не ни интересува с кого играем и какво има в гащите. Ние излизаме да играем срещу червен ъгъл, червена каска, червен потник. Светлана е професионалист, целта е да победим съперника отсреща. Имахме нужните качества и бяхме сигурни, че ще победим. Просто не ни разрешиха. За мен и първият, и вторият рунд бяха за нас. А в третия рунд вече изпуснахме юздите. Светла даже се чудеше дали изобщо има смисъл да го играе“, каза още Георгиев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 8 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 9 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 9 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа