in

Заформя се протест във Варна: Граждани блокират кръстовище

Кадър: Google Street View

Николай Доцински и Николай Йотов –  членове на сдружение „Жителите на квартал Пчелина“, съобщават за медия „Нова Варна“, че утре ще се проведе протест. Хората недоволстват заради „безкрайни изкопни дейности“. Жителите на СО Пчелина алармират, че заради ВиК ремонти дори не могат да достигнат до домовете си нормално с автомобили. Ето и цялата позиция на протестиращите:

„Уведомяваме ви че на 6.08.2024 г. 0т 8.00 до 9.00 часа ще бъде проведен протест чрез блокиране на кръстовището на ул. Прилеп с ул. „Патриарх Максим“ от жители на СО Пчелина.

Причината на организирания протест е неприемливо бавната, зле организирана и разрушителна работа на изпълнителите на проект “Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация – Варна” ООД” с открита строителна площадка на 04.01.2023 г. В резултат на видимо некомпетентните дейности през първия месец на ремонта се спукаха водоносни тръби, изкопите се напълниха с питейна вода, подрони се голям участък от ул. Патриарх Максим, напукаха се и срутиха се огради, входни порти паднаха.

Днес година и половина по-късно все още живеем в този АД. Година и половина постоянно дълбаят улиците Прилеп и Патриарх Максим, дълбаят, заравят, асфалтират, после пак дълбаят, заравят … и така поне 4 пъти! Година и половина нямаме път по който нормално да стигнем до домовете си. Ул. Патриарх Максим е осеяна с големи неравности, ями, отворени шахти и др. което е причина да си трошим колите.

При безкрайните изкопни дейности се увреждат електрически кабелни трасета и системно оставаме без ток. От Енергийните дружествата отказват да ремонтират трасетата, тъй като били увредени от ремонтните дейности…

Подадохме десетки жалби към всички институции на територията на гр. Варна /ВиК, Община, РДНСК, Басейнова дирекция, Министерството на околната среда и водите и др./, но нищо от това не помогна да се приключат ремонтните дейности. Притеснени сме от следното:

1. Не можем да достъпим до домовете си нормално с автомобили. Всеки опит да минем по ул. Патриарх Максим рискуваме да увредим трайно колите си.

2. По думите на изпълнителите, имат още разкопават и полагат разклонения, кабели…. С тези темпове на работа, ремонта би приключил поне след още една година и половина

3. При текущото копаене и полагане на тръбите не се полагат укрепителни мерки, което поврежда трайно оградите ни, дворовете и портите. Трудно ни е да си представим кой и как ще оправя тези повреди

4. Нямаме адекватен отговор от нито една от институциите. Никое техническо или отговорно лице не ни дава информация как и какво ще се прави, предвид ситуацията.

Нашите искания са:

1. Бързо да се спрат всички ВИК и Ел. аварии.

2. Да се работи ако трябва денонощно за да се наваксат сроковете

3. Ясно да се определи кой, как и кога ще възстановят направените повреди по инфраструктурата, асфалтовата настилка и нашите огради и порти.

4. Да се осъществява качествен контрол на изпълнението.

5. Искаме лице за контакт, на което да даваме и получаваме информация относно етапите и проблемите по извършване на ремонтните дейности

6. Община Варна да инициира изпълнение на процедурите по влизане на регулацията на СО Пчелина“

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.