in

Николай Костадинов, „Възраждане“: Кметът на Варна отказва да поеме отговорност за управлението на града (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес във Варна се проведе пресконференция на „Възраждане“ на тема: „Истината за Инвестиционната програма на община Варна“. На нея присъстваха народният представител инж. Коста Стоянов, зам.-председателят на ОбС – Варна от „Възраждане“ Николай Костадинов, общинските съветници Юлиян Губатов и Светослав Йорданов, както и Георги Георгиев, общински съветник и зам.-председател на „Възраждане“. Според Николай Костадинов кметът на Варна отказва да поеме отговорност за управлението на града.

Кметът от ПП-ДБ отказва да поеме отговорност за управлението на град Варна и удобно влиза в ролята на жертва. Това заяви на пресконференцията зам.-председателят на „Възраждане“ в ОбС – Варна Николай Костадинов. Той посочи, че кметът на морската столица продължава да прехвърля отговорността на съветниците в Общински съвет -Варна.

„Г-н Коцев, вие сте отговорен за управлението на град Варна, вие и вашата администрация! Поемете най-накрая тази отговорност и не се представяйте като „жертва“, защото от това губят всички варненци“, категоричен бе Костадинов.

Той отбеляза, че именно това е и причината за свикването на днешната пресконференция и анализ на последната сесия на общински съвет.

„Искам много точно и ясно да кажа, че причината поради, която не подкрепихме предложението на кмета и администрацията му по отношение на програмата за 100 млн. лв. е липсата на проектна готовност от страна на община Варна. „Възраждане“ ще направи всичко възможно да не бъде изгубен и един лев от тази програма – ние никога не сме спирали да работим за развитието на града и това ще продължи. На инициирания председателски съвет, който се проведе в петък – официално поканихме кмета от ПП-ДБ и администрацията му, за да покажат, каква е проектната готовност на общината.

Той не дойде и отново избяга от отговорност. На негово място се появиха неговите заместници. Официално и пред медиите ние поискахме да видим проектната готовност, която впрочем би следвало да е общодостъпна за всички съветници. Такава информация ни бе отказана и се наложи да я поискаме писмено, сега чакаме отговор. Междувременно на тази среща стана ясно, че на 29-ти юли в деня на самата сесия – голяма част от проектите са били подменени“, отбеляза зам.-председателя на ОбС – Варна.

На пресконференцията присъства и народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който внесе яснота по отношение инвестиционната програма на община Варна. Той разясни, че през месец ноември 2023 година е внесен за разглеждане Закона за държавния бюджет, в който за община Варна са предвидени за разходване 100 милиона лева за инвестиционни проекти.

„Община Варна предлага в този първоначален бюджет общо 51 инвестиционни проекта за стойност 262 милиона лева, като 100 милиона от тях са предвидени да се усвоят само през 2024 година.

От всичките 51 проекта, забележете, има проектна готовност само за 11, а само за 9 има издадени разрешения за строеж! Следват обаче редица актуализации и към днешна дата проектите стават общо 40 броя, като бройката им е намалена в последния момент, между първо и второ четене, в понеделник, 29.07.2024 година с предложение на народен представител от ПП-ДБ, внесено в НС в 17:58 минути“, отбеляза депутатът.

Той коментира и сградата за нова библиотека.

„Към днешна дата все още няма избран изпълнител на строителството на Новата библиотека. В същото време общината навсякъде тръби, че вече е подписан протокола за откриване на строителната площадка. Това, ако въобще е направено, е издаден документ с невярно съдържание. Тъй като кметът и неговата администрация все още не са отговорили кой строител са вписали в разрешението за строеж, аз съм задал официален въпрос до Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Имаме неофициална информация, че в действителност е издаден такъв документ, като в него за строител е вписан ВиК Варна ООД. Следователно, поради бездействията на общината, може да считаме, че разрешителното за строеж за Новата библиотека е изтекло, процедурата с проектирането трябва да започне от начало и въпреки предвидените средства, библиотека явно Варна няма да има!“, категоричен бе инж. Стоянов.

Общинският съветник от „Възраждане“ и председател на ПК „Младежки дейности и спорт“ към ОбС – Варна Георги Георгиев каза че за пореден път спортната инфраструктура става жертва на общинската администрация.

„Силно се надявахме, че поне част от спортната инфраструктура ще влезе в тази програма за 100 млн. лв., но уви виждаме едно изключително грозно отношение и извеждане на цялата спортна инфраструктура. Това е безобразие и обида за всички варненци!“, категоричен бе Георгиев.

Общинският съветник от „Възраждане“ Юлиян Губатов посочи, че общинските съветници няма да бъдат гумен печат на кмета и да гласуват проекти, за които никой не дава яснота, на какъв етап са и какъв е техният статус.

„Предният петък стана ясно, че Варна отново няма да има нова сграда за Математическата си гимназия. Никой не казва, каква е причината за това този проект да бъде изваден от инвестиционната програма за тези 100 млн. лв. В крайна сметка обещанията на кмета от предизборната му кампания са хвърлени в коша за боклук и учениците за пореден път няма да имат своя собствена сграда. Нека да е ясно обаче, че общинските съветници от „Възраждане“ няма да гласуват проекти, за които няма никаква яснота“, каза още Губатов.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/