in

ОДМВР-Варна с важно напомняне

Снимка: Пресцентър на МВР

От пресцентъра на ОДМВР-Варна припомнят, че от днес започват безпрецедентни проверки за скорост. Спецоперацията, която се провежда от 5 до 11 август на територията на цялата страна, е част от календара на ROADPOL, контрол за скорост се извършва във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, посочват от МВР. Аналогични проверки се извършват във всички страни членки на европейската мрежа.

Данните на ГД „Национална полиция“ сочат, че от началото на годината до края на юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тежките катастрофи са с 236 повече, но жертвите са с 43 по-малко, а ранените – с 20 по-малко.

От всички настъпили тежки произшествия 3765 са в резултат на допуснато от водачи нарушение (94%). От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 катастрофи, при които са загинали 57 и са ранени 1151 души. Спрямо същия период на миналата година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са с 47 по-малко, загиналите – с 32, а ранените – с 218.

За първите седем месеца на 2024 г. за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.