in

Пет оферти са подадени за строителството на новата библиотека във Варна

Снимка: Pixabay

Пет оферти са подадени за строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, научи медия „Нова Варна“. Целта е сградата да стане мултифункционален културен център, какъвто досега не е реализиран в страната ни.

Пет оферти са подадени за строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Постъпилите предложения са от „Планекс груп“ ДЗЗД, „Камо билд груп“ ЕООД, „Булстрой груп“ ЕООД, „Консорциум щрабаг – библиотека Варна“ ДЗЗД, както и от „Комфорт“ ООД, представен от физическото лице – Атанас Костурков.

Към настоящия момент комисията по избор на изпълнител извършва проверка на съответствието на ценовите предложения с предварително обявените от Община Варна условия. Прави се още проверка за съответствие на предложената от участниците обща цена и приложените към офертите им количествени сметки.

Припомняме, че в петък, 26 юли, бе издаден протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия за изграждането на новата сграда. Теренът, върху който ще се строи, е определен предварително – това е пространството между улиците „Братя Миладинови“, „Проф. Марин Дринов“, бул. „Осми приморски полк“ и сградата на Община Варна.

Съгласно обявената обществена поръчка, прогнозната стойност на строителството на библиотеката е в размер на 64,3 млн. лв. без ДДС. През тази година в бюджета са заложени 16,4 млн. лв., които са осигурени от държавния бюджет по Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите.

Новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ е един от знаковите проекти на Варна. Тя ще бъде мултифункционален културен център, какъвто досега не е реализиран в България.

В разработката е предвидено библиотеката да бъде с разгърната застроена площ от 28 500 квадратни метра, от които 17 500 квадратни метра наземна част, а останалото – подземни паркинги. Сградата е с капацитет 1 500 посетители. Предвидени са и 1800 квадратни метра зелени площи, което включва зелен покрив и тераса, отворена за посетители на последно ниво на сградата.

Паркингът на библиотеката ще бъде на три нива с автономен 24-часов достъп и 282 паркоместа, като 10% от тях са определени за електромобили. Ще има осигурени и електрически станции за зареждане.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/