in

Човек загина при падане на леден блок в Алпите

Колаж: "Нова Варна"

Един човек загина, а четирима са ранени. Инцидентът се е случил в Алпите, където ледниците се топят с рекордна скорост.

Един човек загина, след като леден блок се откъсна от ледник на най-високия връх в Алпите – Монблан. Четирима души са били ранени при инцидента, предаде NOVA.

Рано тази сутрин големи блокове от лед са били нестабилни в района на Монблан дю Такюл на надморска височина от 4100 метра. Общо 15 души са били в близост до мястото, където са паднали лед сняг и скални отломки. Предполага се, че парчето се е отчупило по естествен начин.

Заради своята височина от над 4800 метра Монблан е силно изложен на атмосферните условия и в района редовно стават сериозни инциденти, съобщава ДПА.

Алпийските ледници са на път да запишат най-големите си загуби на ледена маса от поне 60 години, откакто има натрупани научни данни. Температурите в планината се покачват с около 0.3 градуса по Целзий на десетилетие – около два пъти по-бързо от средното за света.

От миналата зима, която донесе сравнително малко снеговалежи, Алпите претърпяха две големи горещи вълни в началото на лятото – включително една през юли, когато температурите достигнаха до 30 градуса в швейцарското планинско село Цермат.

Публикувано от Александра Камбурова