Категории: Любопитно

Където вярата и технологията се сливат: Учени ще изобретят космически Ноев ковчег?

Реклама

Учени имат иновативна идея за пренасяне на живота от Земята на Луната. Те смятат, че е възможно да се изобрети космически Ноев ковчег, в който да се съхранят криоконсервирани проби от най-застрашените видове на планетата, за да се опази нейното биоразнообразие.

Учените имат иновативно предложение за спасение на изчезващия живот на Земята, като го съхранят на Луната в съвременен космически Ноев ковчег. Според нова статия в списание BioScience в това „лунно биохранилище“ могат да се съхраняват криоконсервирани проби от най-застрашените видове на Земята, за да се опази нейното биоразнообразие.

Пробите ще бъдат защитени от земните проблеми, вариращи от природни бедствия и климатични промени до геополитически конфликти, поради това, че се намират далеч, на Луната, пише vesti.bg, позовавайки се на Newsweek.

Това необичайно решение е предложено от изследователи от Националния институт по зоология и консервационна биология на Смитсониън, като се предполага, че най-застрашените видове на Земята могат да бъдат запазени дълго в бъдещето.

„Поради безбройните антропогенни фактори голяма част от видовете и екосистемите са изправени пред заплахи от дестабилизация и изчезване, които се ускоряват по-бързо от способността ни да спасим тези видове в естествената им среда“, пишат изследователите в статията.

Според Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) над 45 300 вида в света са застрашени от изчезване, което представлява 28% от всички 163 040 вида, които сме оценили. В тях над 18 000 вида са обявени за „застрашени“, а други 10 000 – за „критично застрашени“. Някои групи животни са по-застрашени от други: 41% от видовете земноводни и 37% от акулите и скатовете са застрашени от изчезване, в сравнение с 26% от бозайниците и 12% от птиците.

Изследователите предлагат да се съхраняват криоконсервирани проби от животинска кожа и фибробластни клетки, които са вид клетки, намиращи се в съединителната тъкан в цялото тяло. Те са започнали да тестват проби от звездоброец (Asterropteryx semipunctata), за да видят дали техниката за криоконсервация ще проработи.

Криоконсервацията е процес, използван за запазване на клетки, тъкани или цели организми чрез охлаждането им до много ниски температури. При тези температури биологичната активност, включително биохимичните реакции, които биха довели до клетъчна смърт, ефективно се прекратяват.

Преди замразяването биологичните материали се обработват с криопротектори – вещества, които предпазват клетките от увреждане по време на процеса на замразяване. След това материалът се охлажда бавно до изключително ниска температура, което помага да се предотврати образуването на ледени кристали, които могат да увредят клетъчните структури.

Изследователите предполагат, че Луната е идеалното място за съхраняване на тези материали, тъй като в някои райони близо до полюсите е много студено. Това би могло да позволи използването на по-малко енергия за съхраняването на пробите и по-малко човешка намеса.

Разбира се, този лунен ковчег е далеч от нас. Изследователите отбелязват, че няколко предизвикателства включват запазването на пробите в безопасност по време на транспортирането им в космоса, международното сътрудничество и въздействието на космическата радиация. Въпреки това един ден на Луната може да се намират последните бастиони на някои от най-застрашените ни видове.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 8 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 9 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 9 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа