Категории: Варна

„Възраждане“: Освен с най-скъпия булевард в България, Варна ще се сдобие и с най-скъпия пътен възел

Реклама

Общинските съветници от „Възраждане“ в Общински съвет – Варна излязоха със своя позиция, след като получиха от кмета на Варна информация относно фактическото състояние и готовност на общинските проекти, одобрени за финансиране по Инвестиционната програма към Закона на Държавния бюджет. Ето какво гласи тя:

За всички вече е ясно, че във Варна ще се полага асфалт, който ще бъде за сметка на спортната и образователната инфраструктура. От програмата за т.нар. 100 млн. лв. са извадени всички спортни инфраструктурни проекти, а така също и новата сграда на Математическата гимназия. За сметка на това, кметът е вкарал пътен възел между бул. „Осми Приморски полк“ и бул. „Левски“ за близо 95 млн. лева, за който има само картинки от преди десетилетия. Няма дори идея как може да се случи. Така освен с най-скъпия булевард в България Варна ще се сдобие и с най-скъпия пътен възел.

След последната актуализация, проектите на община Варна вече са 40. Отпаднали са новата сграда на Математическа гимназия (МГ) – сграда и основния ремонт на улица „Магнолия“, по която трябваше да се изместят подземните комуникации, минаващи в момента през имота на бъдещата сграда, за да може да започне строителството на новата сграда на МГ. Отпаднали са и всички предложени спортни проекти, включително и. ремонт на плувен комплекс „Приморски“, залата за бадминтон в Спортен комплекс „Младост“, ремонт на гребна база „Сия Нейкова“, базите за конен спорт „Север“ и „Юг“, ремонта на спортна зала „Простор“.

Отпаднали са основните ремонти на улица „Вяра“ и ул. „Сирма войвода“, улиците в кв. „Виница“, проектирането на улична мрежа в „Западна промишлена зона 2“ и изграждането на техническа инфраструктура към индустриална зона в Южна промишлена зона – „Острова“.

Доказва се, че все още няма сключен договор с изпълнител на строителството на новата сграда на регионалната библиотека във Варна. Следователно, както ние по-рано твърдяхме, разрешението за строеж на този обект е изтекло и няма да има нова библиотека, заради администрацията на кмета.

След като явно новата библиотека ще отпадне като проект в следващата актуализация на инвестиционната програма, трябва да се обсъди какво ще се предложи като проект на нейно място.

Отпаднало е проектирането на два буферни паркинга в район „Приморски“.

Отпаднало е изработването на инвестиционен проект „Консервация, реставрация, социализация и експониране на Аспарухов вал“, паркоустройство и благоустройство на прилежащата територия и посетителски център в „Аспарухов парк“, кв. „Аспарухово“.

За всички отпаднали проекти настояваме да се даде обяснение поради каква причина са отпаднали и кой е решил точно тези проекти да отпаднат.

„25 от останалите вече 40 проекта са в статус „подготовка на процедура за обществена поръчка/рамков договор“. Общата стойност за изготвянето на докладите за оценка на съответствието „със спешен характер“ възлиза на 52 040 лева, от общо предложени за гласуване към днешна дата 111 090 лева.

Предоставената от администрацията на кмета на Варна информация е в табличен вид и не е много ясно представена, което може да се дължи както на липса на компетентност, така и на нежелание да се разяснят точно и ясно действията ѝ.

В една графа е даден моментния статус на процедурите по ЗОП за проектиране и за строителство, без те да са записани изрично кое точно касае проектирането и кое строителството. Поне за 27 от общо 40-те позиции не става явно подготовката на процедура за проектиране или за СМР е, сключените договори за проектиране ли са или за СМР, обявената процедура за проектиране ли е или за СМР, или пък става въпрос за инженеринг. Това трябва да се доуточни и групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна ще внесе днес искане за допълнителни пояснения по изпратената информация.

Крайно време е кметът на Варна да излезе от социалните мрежи, да започне да води конструктивни разговори с общинските съветници и гражданите. Вместо фейсбук-кмет градът ни има нужда от градоначалник, който следи, активно присъства във важните процеси и води активен диалог с Общинския съвет за разрешаването на проблемите на града. Очевидно е, че кметът от ПП-ДБ не притежава нужните умения, за да се справя с много от управленските процеси, което ни кара да сме напълно убедени, че няма да изкара пълния си мандат.“, се твърди в позицията на „Възраждане“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 57 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди един час

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди един час

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди един час

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди един час

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 2 часа