in

Въпреки протестите: Oтсякоха част от кедровите дървета в центъра на „Аспарухово“

Колаж: "Нова Варна"

Вече е факт. Отсякоха част от кедровите дървета в градинката в центъра на „Аспарухово“. Това се случи въпреки жителите на района, които се опитаха да защитят с поредица протести

Имотът е ограден и рано тази сутрин четири от седемте дървета са били премахнати.

На място има засилено полицейско присъствие. Предстои проверка дали собственикът на терена разполага с нужните разрешителни за сечта.

Имотът е частен. Предстои изграждане на 6-етажна кооперация. Новината за плануваното премахване на огромните дървета предизвика огромно обществено недоволство.

Припомняме, че преди дни жители на квартал „Аспарухово“ излязоха на протест в защита на кедрови дървета в центъра на района, но явно резултат от това няма.

Според аспаруховци не бива да се допуска отсичането на толкова стари дървета и от такъв вид, който считат за защитен, и то заради строежа на 6-етажна кооперация.

„Съдът се е произнесъл в полза на частника и му разрешава да бъдат отрязани тези 7 дървета – кедри, плюс още един друг вид дърво. На 8 януари 2024 г. Благомир Коцев, в качеството си на кмет на Варна, издава заповед за премахване на дърветата, като в нея пише, че тези дървета трябва да бъдат премахнати, след като се засеят нови 35 на определено от нас място“, обобщи хронологията на събитията районният кмет на „Аспарухово“ Ивайло Маринов, предава Радио Варна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/