Категории: Варна

Какво не знаем за героичния кораб „Дръзки“? – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Реклама

В поредното вълнуващо видео от рубриката „Непознатата Варна“ се срещаме с главен експерт Тодорка Стоянова от Военноморски музей Варна. Темата на разговор е един от най-забележителните кораби в българската военноморска история – торпедоносецът „Дръзки“. „Дръзки“ е символ на храброст и патриотизъм, но знаем ли историята му?

ВИДЕО:

„В началото на 20-ти век, България се стреми да укрепи своята военноморска мощ,“ започва Стоянова. През 1904 г. са поръчани първите три торпедоносеца от френската фирма Шнайдер, като част от мащабен план за модернизация на флота. „Интересното е, че частите на корабите са доставени на части, за да избегнат проливите и да се запази в тайна новото въоръжение от Османската империя,“ пояснява тя.

Кулминацията на историята на „Дръзки“ е по време на Балканската война. На 7 ноември 1912 г., торпедоносецът, под командването на младия мичман Георги Купов, влиза в сражение с османския крайцер „Хамидие“. „Това е момент на изключителна смелост. Нашите торпедоносци, значително по-малки и по-слабо въоръжени, се изправят срещу противника,“ разказва Стоянова. Тя добавя, че „Дръзки“ успява да нанесе решаващ удар, пробивайки кораба с торпедо, изстреляно ръчно от мичман Кирил Минков. „Това беше първата българска морска победа, и то без нито една загуба,“ подчертава експертът.

Снимка: „Нова Варна“

След тази знаменита победа, „Дръзки“ продължава да играе ключова роля във военните операции, включително в Първата световна война. Корабът участва в минирането на българското крайбрежие и в десанта в Добруджа, като подпомага освобождението на региона. В последствие „Дръзки“ преживява трудни моменти, включително взрив през 1942 г.

Днес „Дръзки“ е не само паметник на морската ни история, но и важен експонат във Военноморския музей. „Посетителите могат да видят оригиналните оръдия, торпедните апарати и дори пробитата димна тръба от битката с „Хамидие“,“ разказва госпожа Стоянова. „Това е уникална възможност да се докоснат до историята и да усетят духа на тези времена.“

Снимка: „Нова Варна“

Завършвайки, Стоянова акцентира върху значението на кораба за българската история: „Торпедоносецът „Дръзки“ символизира не само техническия напредък на България, но и храбростта на нашите моряци. Той е част от националната ни гордост и пример за смелост и героизъм.“

Видеото от рубриката „Непознатата Варна“ предоставя уникален поглед върху историята на „Дръзки“, разкривайки неговото значение не само за морската ни история, но и за националната ни идентичност. Това е история за смелостта на един малък, но решителен кораб, който остава в сърцата на българите като символ на непоклатимата българска воля и достойнство.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 11 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 15 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 22 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 2 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа