Категории: Свят

Увеличават се случаите на смъртоносна болест в съседна Гърция: Какви са симптомите?

Реклама

Здравните власти в Гърция са нащрек заради увеличаващите се случаи на западнонилска треска в страната. В сравнение с миналата година, през тази случаите са нараснали 5 пъти. Регистрирани са и смъртни случаи.

Случаите на западнонилска треска продължават да нарастват в Гърция, което кара властите и здравните експерти да бъдат нащрек, съобщава вестник „Катимерини“.

Според Националната организация за обществено здраве (EODY) броят на регистрираните случаи през 2024 г. е по-висок в сравнение със същия период през последните пет години.

Тази година са диагностицирани 55 случая, 33 от които през юли. Освен това в първите дни на август са регистрирани 22 нови случая. Първият случай е регистриран в началото на юли, като пациентът е получил леки симптоми на енцефалит, които са започнали в последните дни на юни. Досега през 2024 г. има и 8 регистрирани смъртни случая.

В сравнение с 2023 г. случаите са се увеличили пет пъти, като през същия период на миналата година са регистрирани 11 случая и 2 смъртни случая. Общо 2023 г. приключи със 163 случая и 23 смъртни случая, като първият случай е регистриран в началото на юли, а последният – в началото на октомври.

Тази година 42-ма пациенти са заболели тежко със симптоми на засягане на централната нервна система. По-голямата част (49 души) са се нуждаели от хоспитализация. От тях 30 са изписани, а 11 все още са в болница. Петима от тях са в интензивно отделение. Осемте пациенти, които са загубили живота си, са възрастни (на възраст от 68 до 92 години). Най-младият пациент със симптоми на централната нервна система е на 36 години, а най-възрастният е на 92 години.

Националната организация за обществено здраве предупреди, че се очаква случаите да нараснат през следващите седмици и месеци. Географското разпространение на вируса засяга главно пет региона: Тесалия, Централна Македония, Западна Гърция, Епир и Йонийските острови. Повечето от случаите са регистрирани в Централна Македония.

Професорът по епидемиология и вицепрезидент на EODY Димитриос Параскевис заяви за „Катимерини“, че скокът на случаите тази година се дължи на меката зима, която увеличи активността на комарите. „Меките климатични условия, топлината и влажността увеличават активността на комарите и благоприятстват разпространението на болестта за по-дълги периоди“, каза г-н Параскевис, който обясни, че вирусът се предава на комарите чрез диви птици, предава БТА.

По публикацията работи“ Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа