Категории: България

Факти за Новиков – борецът, който донесе олимпийско злато на България

Реклама

Борецът Семен Новиков се превърна в първия олимпийски шампион на България от Париж. Златният медалист спечели титлата в категория до 87 килограма в класическия стил, надвивайки по впечатляващ начин Алиреза Мохмадипиани от Иран.

Ето и някои факти от любопитното минало на Семен Новиков:

Той е роден на 11 декември 1997 година в Харков (Украйна). Олег Жменко е името на първия човек, вкарал Семен в залата за борба. Треньорът е съсед и приятел на бащата на момчето. В една слънчева сутрин 6-годишният Семен за сефте се докосва до спорта, който впоследствие ще го направи известен в целия свят.

Първоначално на Новиков не му върви и в един момент започва да се колебае и да се замисля дали не е по-добре да се оттегли. Често губи схватки. Не успява да постигне никакви успехи като юноша. Някои му подмятат, че никога няма да покори върховете, че едва ли не се е провалил, пише Блиц.

В крайна сметка Семен стиска зъби и не се поддава на провокациите.

Възходът в кариерата му се появява чак през 2016 година, когато е вече е почти 19-годишен. Печели първия си медал. Това се случва в категория до 84 килограма на националния турнир в Украйна. По пътя към финала Семен побеждава считания за най-добър борец в страната Степан Шелемех. Благодарение на крайния успех той попада в състава на украинския национален отбор по класическа борба. Радостта му е огромна.

Така е поставено началото на една славна кариера. Семен Новиков става през 2018 и 2019 година световен шампион при U-23.

През 2020 година вече е европейски шампион при мъжете. После два пъти е бронзов медалист на световни и европейски форуми.

През лятото на 2021 година той научава за интереса на българската федерация по борба. Лично Гриша Ганчев се среща с него и му предлага да стане български гражданин. Точно по същото време Семен има търкания с някои треньори от националния отбор на Украйна. И това като че ли накланя везните по посока България.

Говори се, че Ганчев е платил около 12-13 000 евро, за да се споразумее с украинската федерация по борба.

Така от януари 2023 година Семен започва да се състезава за ЦСКА и националния отбор на България.

Под флага на родината ни Новиков печели бронз на европейското първенство в Белград през миналата година. А снощи достигна най-големия връх в кариерата на всеки един спортист – олимпийската титла.

Семен се влюбил в България още след първите си месеци на наша земя. Сам изявил желание да научи химна. Признавал, че изобщо не може да пее, но можел да издекламира „Мила родино“ даже и на сън да го бутнеш.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 30 минути

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 15 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 15 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 15 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 15 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа