Категории: Любопитно

Сезонът на смокините започна: Защо трябва да ядем повече от този плод

Реклама

Един от най-вкусните плодове на пазара през този сезон са смокините. Тези вкусни сладки плодчета са изключително богати на известния като хормон на щастието серотонин. В тях има изключително много витамини – от група В, витамин Е, РР, С, П.

Сочните смокини са богати и на фибри и бета-каротен. С две думи – смокините са истинска здравословна бомба за организма. Няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините – в едва 40 грама от тях се съдържат над 240 мг калий, пердаде Нова телевизия.

Той покрива около 7% от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций. С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.

Смокини срещу болно сърце

Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.

Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.

Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините;

Смокини при диабет

Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа