in

Герои: Три момчета спасиха от опожаряване множество къщи и десетки акри земя

Колаж: "Нова Варна"

Не е нужно да си голям, за да си герой. Три смели момчета застанали на пътя на разпалваща се огнена стихия в с. Хаджидимитрово. Учениците гасили пламъците в продължение на 5 часа.

Тийнейджърите участвали в потушаването на пламъци, които се разразили в непосредствена близост до къщите и благодарение на тяхната намеса десетки възрастни хора днес все още имат покрив над главата си. Смелите момчета не възприемат стореното от тях като подвиг, а напротив – вярват, че това е дълг на всеки, който е отгледан и възпитан да обича и брани родното си място.

Огънят в Хаджидимитрово пламнал на обяд на 6 август. По това време в центъра на селото са Михайл Стефанов на 17 г., Митко Николаев и Александър Атанасов – на по 16 г. Момчетата забелязали пушек и хукнали да разберат какво се случва.

„Видяхме, че гори суха трева покрай къщите. Не се изплашихме и веднага се притекохме на помощ. Тъй като селото е на много тежък режим на водата, заради което е обявено бедствено положение, нямаше откъде да намерим вода, за да гасим пожара. Взехме от домовете си лопати и започнахме да зариваме с пръст огъня“, разказа Михайл.

Младежите направили всичко по силите си, за да спрат стихията.

Скоро към тях се присъединил и техният приятел Божидар Бошнаков, който е от Севлиево, но в този ден бил на гости на баба си и дядо си в Хаджидимитрово. Пред слисаните и разтревожени погледи на бабите и дядовците момчетата заривали пламъците без умора. След известно време дошло подкрепление от пожарникарите и други доброволци от селото. При пристигането на огнеборците ситуацията вече била почти овладяна. Въпреки това Михайл, Митко и Александър продължили да помагат, докато не се убедили, че бедствието е ликвидирано напълно.

„Никога досега не сме се сблъсквали с това да гасим пожар. Не сме участвали и в обучения по темата. Постъпката ни е провокирана от желанието на бъдем в полза на селото. Така сме възпитани от родителите си“, сподели Михайл.

Адекватната реакция на тийнейджърите спасила от опожаряване 10 къщи и десетки декари със земеделски насаждения. Зариването с пръст на пламъците отнело на момчетата близо пет часа.

Михайл, Митко и Александър са ученици в СУ „Димитър Благоев“ – Свищов. За геройството си получили поздравления и от директорката на школото, която също живее в Хаджидимитрово. Освен от нея младежите получили благословията и възхищението и на възрастните жители на селото.

Публикувано от Александра Камбурова