Категории: Свят

Пожарът на територията на АЕЦ „Запорожие“ е изгасен напълно

Реклама

Москва и Киев се обвиняват взаимно относно избухналия снощи пожар на територията на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. Според експерти този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност. По последни данни пожарът вече е напълно изгасен.

Снощният пожар на територията на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала е водеща тема в световните медии, предаде NOVA.

Според Международната агенция за атомна енергия, която разполага с екип от експерти в централата, този инцидент не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Пожарът в АЕЦ „Запорожие“ е изгасен напълно, съобщава френският в. „Монд“, като цитира представител на назначената от Русия местна администрация. Както Москва, така и Киев се обвиниха взаимно, че стоят зад инцидента, отбелязва френското издание.

Руските сили многократно са обвинявали украинската армия в умишлен обстрел на съоръжението, което Киев отрича. От своя страна Украйна обвинява Русия, че е милитаризирала обекта, като е инсталирала тежки оръжия в периметъра на завода. МААЕ многократно е призовавала за сдържаност, опасявайки се, че „необмислени“ военни действия могат да предизвикат „мащабна ядрена авария“, припомня „Фигаро“.

Според украински официален представител има „неофициална“ информация, че вчера Русия е подпалила голям брой автомобилни гуми на охладителните кули на съоръжението в Запорожие, което окупира малко след началото на нашествието си през февруари 2022 година.

Това се случва в момент, когато Киев се опитва да навлезе още по-навътре в Курска област, след като по-рано този месец започна изненадваща офанзива – първото чуждестранно нахлуване на руска земя след Втората световна война, припомня в. „Дейли Телеграф“.

Остава неясно доколко операцията ще издържи в средносрочен план на фона на заплахите на Кремъл, че тя ще бъде смазана с помощта на руските подкрепления. Русия смята, че в нея участват няколкостотин украински войници, но според цитиран от „Гардиън“ украински официален представител броят им възлиза на хиляди.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 12 секунди

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 8 минути

Секретна операция у нас: Открито е голямо количество радиоактивен метал

Стана ясно, че специални екипи на ГДБОП са арестували няколко души, които са заподозрени в…

преди 19 минути

Аварии във Варна и областта: Ето кой остава без вода

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че следните райони във…

преди 35 минути

Във Варна хванаха няколко мъже с наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна" за поредните установени случаи на лица,…

преди 39 минути

18-годишен подкара колата си пиян във Варна, но не му се размина

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че дрегерът е отчел наличие на алкохол…

преди 42 минути