Категории: Любопитно

Новата материя: Абсорбира над 99% от светлината

Реклама

Науката се разпростира навсякъде и може да бъде открита във всичко. По случайност учени са намерили начин да създадат материал, способен да абсорбира над 99% от светлината, която попада върху него. 

Учени създадоха нов свръхчерен материал на дървесна основа, който поглъща над 99% от светлината, която попада върху него. Нещо повече, материалът е открит почти случайно.

Изследователите работят върху технологии за отблъскване на водата от дървесината, използвайки високоенергиен плазмен газ, и забелязват, че прилагането на газа превръща краищата на дървените клетки в напълно черни.

По-нататъшното изследване разкрива невероятните свойства на абсорбиране на светлината на новия суперчерен материал.

Екипът, ръководен от докторанта Кени Ченг от Университета на Британска Колумбия (UBC) в Канада, е нарекъл новия си материал Nxylon. Никта (Nyx) е гръцката богиня на нощта, а xylon е гръцката дума за дърво. Nxylon може да намери приложение във всичко – от космически телескопи до луксозни бижута.

„Съставът на Nxylon съчетава предимствата на естествените материали с уникални структурни характеристики, което го прави лек, твърд и лесен за рязане в сложни форми“, казва старшият автор Филип Еванс, учен в областта на материалите в UBC.

Материалът има кадифен външен вид, съобщават неговите изобретатели. Плазмената обработка всъщност променя миниатюрните структури на повърхността на дървесината, като въвежда вдлъбнатини, които помагат за улавянето на светлината и свеждат до минимум всякакви отражения.

Всъщност, когато върху материала е нанесена златна сплав, той остава черен. Това показва, че структурата на дървесината се е променила – това не е просто допълнително покритие, а преконфигуриране на основите на материала.

Свръхчерните материали са ценни в индустрии като астрономията, слънчевата енергия и оптиката, където помагат на устройствата да функционират по-точно или по-ефективно, като намаляват нежеланото отразяване на светлината. Например суперчерните материали могат да намалят отблясъците и да подобрят яснотата на телескопите.

Тези материали са популярни и в изкуството и дизайна, тъй като суперчерното създава поразителни визуални ефекти, като осигурява рязък контраст с всички ярки цветове наблизо. Това е подобно на начина, по който някои птици и паунови паяци използват суперчерното с ярки цветове в своите брачни прояви.

Екипът, който стои зад откритието, смята, че Nxylon може да се използва и в изделия за носене и модни аксесоари.

„Очакваме, че нашите открития ще стимулират интереса към плазменото гравиране като начин за създаване на суперчерна дървесина, което вероятно ще доведе до търговски приложения на технологията“, пишат изследователите в публикувания си документ.

Новият материал има множество предимства. Използва се дървесина (по-специално американска липа), която е възобновяем материал. Той не изисква и сложна предварителна обработка, което намалява разходите и прави производството на материала по-жизнеспособно.

Изследователите са уверени, че Nxylon може да замени редки и скъпи черни дървесни видове като абанос и палисандър, както и черния скъпоценен камък оникс. Доста време ни дели до подобен момент, но екипът вече търси търговски партньорства чрез нов стартъп.

Въпреки че сме виждали материали, които са още по-черни от този и могат да абсорбират още повече светлина, новото допълнение е много обещаващо по отношение на това колко правдоподобно би било да се произвежда в мащаб – и същата техника може да се използва и за други дървесни видове.

„Nxylon може да бъде произведен от устойчиви и възобновяеми материали, широко разпространени в Северна Америка и Европа, което води до нови приложения на дървесината“, казва Еванс.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 10 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 20 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 32 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 34 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 46 минути