in

Опасно ли е ухапването от щипалка в морето и какво да правим ако ни се случи?

Колаж: "Нова Варна"

Само по себе си ухапването от щипалка не е опасно, въпреки че може да бъде неприятно и болезнено. Тези насекоми не са отровни и не пренасят някакви болести, така че ухапването им не представлява сериозна заплаха за нашето здраве.

Болката, която се усеща, е резултат от механичното притискане на кожата от щипките на насекомото, което може да причини лека до умерена болка и дразнене.

Въпреки това, в редки случаи, ухапването от щипалка може да предизвика локална алергична реакция, която се проявява със зачервяване, подуване и сърбеж на мястото на ухапване. Тези симптоми обикновено изчезват сами след няколко дни, но ако забележите, че състоянието се влошава или се появят допълнителни симптоми, като треска или затруднено дишане, е важно да потърсите медицинска помощ, съветва сайтът Актуално.

Как да реагираме при ухапване от щипалка?

В повечето случаи не е необходимо специфично лечение, но следните стъпки могат да ви помогнат да се справите с дискомфорта:

  • Почистете мястото на ухапването – Измийте кожата с топла вода и сапун, за да предотвратите евентуална инфекция.
  • Нанесете студен компрес – Приложете студен компрес върху засегнатата зона, за да намалите подуването и болката.
  • Използвайте антихистамин – Ако изпитвате силен сърбеж или подуване, можете да вземете антихистамин или да нанесете антихистаминов крем.
  • Избягвайте разчесване – Разчесването на ухапаното място може да влоши състоянието и да доведе до инфекция.

В случай на поява на алергична реакция или ако болката не отшумява, консултирайте се с лекар за допълнителна помощ.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/