in

Чудотворният Иван – чай и всичко, което трябва да знаете за него

Колаж: "Нова Варна"

Естествен имуностимулант, намиращ се в природата. Това е Иван – чай, най-известният чай в света. Ето какво трябва да знаем за него: 

Иван – чай (Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка) е многогодишно тревисто растение, което израства на височина от 0,5 до 1,80 м, а на някои места дори до 2,5 м.

Събирането на билката се извършва веднъж годишно и започва през юни. В този период се берат предимно младите листа и стъбла, които трябва да бъдат доставени до мястото на преработка в рамките на два часа. Процесът на производство на Иван чай е сходен с този на черния чай. Цветът на добре изсушения Иван-чай също наподобява този на натуралния черен чай, но е по-наситен, а ароматът му е по-интензивен.

В листата му се съдържат биофлавоноиди, витамин С, В комплекс, витамин А, магнезий, фосфор, цинк, молибден и много други природни елементи, грижещи се за здравето и дълголетието.

Състав:

Иван-чай съдържа до 20% дъбилни вещества, флавоноиди, клей, пектин и витамини от групата В. В 100 г листа Иван – чай се съдържат от 200 до 400 мг аскорбинова киселина (витамин С), т.е. 5-6 пъти повече, отколкото в лимоните, пише nadiapetrova.bg.

Всяко от цветчетата му дава до 25 мг нектар, което го определя като отлична медоносна трева. Освен това Иван – чай съдържа много протеини, които лесно се усвояват от организма и го „зареждат” с енергия.

В 100 гр. зелена маса Иван – чай се съдържа уникален спектър от микроелементи:


  • желязо – 2,3 мг;
  • никел – 1,3 мг;
  • мед – 2,3 мг;
  • манган – 16 мг;
  • титан – 1,3 мг;
  • молибден – 0,44 мг;
  • бор – 6 мг;
  • и значително количество калий, натрий, калций, магнезий, литий и др.

Той има редица потенциални ползи за здравето:

Антиоксидантни свойства: Иван – чай е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма и могат да предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативния стрес.

Противовъзпалителни ефекти: Чаят съдържа съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма, което е полезно при различни хронични състояния, като артрит и други възпалителни заболявания.

Подобряване на храносмилането: Иван – чай може да помогне за успокояване на храносмилателната система, като намалява раздразнението и дискомфорта, свързани с гастрит, язви и други храносмилателни проблеми.

Подкрепа на имунната система: Благодарение на съдържанието на витамини и минерали, като витамин C и магнезий, иван – чай може да допринесе за укрепване на имунната система.

Успокояващ ефект: Иван – чай е известен с успокояващите си свойства, които могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, както и да подобрят качеството на съня.

Подобряване на здравето на простатата: Традиционно иван – чай се използва за поддържане на здравето на простатата и като помощно средство при лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

Антибактериални и антивирусни свойства: Иван – чай има съставки с антибактериални и антивирусни свойства, което може да помогне в борбата с инфекциите.

Детоксикация: Иван – чай може да подпомогне процесите на детоксикация на организма, като стимулира работата на черния дроб и бъбреците.

Както става ясно, чаят е подходящ за всички – и мъже, и жени.

Ето как се приготвя:

Една до две чаени лъжички се заливат с 220 мл гореща вода, оставят се да престоят 5 до 15 минути и напитката е готова.

Хубаво е да се знае, че чаят търпи няколко запарки, без да губи полезните си свойства, а настойката от Иван – чай запазва своите целебни и ароматни свойства в продължение на три денонощия.

Важно е да се отбележи, че въпреки множеството ползи, свързани с иван чая, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете редовна консумация, особено ако имате хронични заболявания или приемате лекарства.

Публикувано от Александра Камбурова