in

Шокиращо разкритие за причината за избухналия пожар в психиатрична клиника във Варна

Колаж: "Нова Варна"

„При временно имобилизиране трябва да има човек, до него е трябвало да има персонал”. Това отбеляза доц. д-р Владимир Наков от дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите“ към Национален център по обществено здраве и анализи относно причината за избухналия пожар в психиатрична клиника във Варна. Смята се, че пожарът е бил причинен от пациент, който се е опитал „да прогори това, с което е бил обездвижен”.

Според Елена Кръстева има нарушение на човешките права спрямо загиналия пациент.

Пожар в психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение „Света Марина“ във Варна стана причина за смъртта на 57-годишен пациент. По думите на говорителя на Окръжна прокуратура – Варна Радослав Лазаров възможна версия е, че пациентът се е опитал „да прогори това, с което е бил обездвижен”.

Темата коментират пред NOVA Елена Кръстева, адвокат от Независима експертна мрежа, и доц. д-р Владимир Наков от дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите“ към Национален център по обществено здраве и анализи.

„Проблемът с имобилизирането и изолацията може да се разглежда на много нива. В този случай имаме нарушение на чл.2 от конвенцията за правата на човека. Самата наредба е силно проблематична, тъй като тя има непълноти, които дават и възможност за произвол и за връзване на един човек за неограничено време. Отделен е въпросът за това до колко са допустими тези практики”, каза Кръстева.

„При временно имобилизиране трябва да има човек, до него е трябвало да има персонал”, отбеляза доц. Наков. По думите му нито Българската психиатрична асоциация, нито от „Частна психиатрия” са излезли със становище. „Всъщност проблемът е дълбоко в професионалните организации”, смята той.

Публикувано от Александра Камбурова