Категории: Варна

Сезиран е Административният съд дали строежът на градска библиотека е законен

Реклама

Варна (13 август 2024) В Националния пресклуб на БТА – Варна, председателят на фондация „Гея“ Николай Танчев (вдясно) и Венцислав Стойков (вляво) коментират защо организацията е внесла жалба срещу Община Варна за незаконно строителство на Регионална библиотека в града.
От фондацията заявиха:

Опазването на градската околна среда, местните паркове и междужилищни пространства е мисия на фондация Гея, затова гражданите се обединихме да съхраним градинката до Община Варна и днес имаме правен и обществен интерес да се борим за това.

Сезираме Административен съд Варна за незаконно издадено разрешение за строеж № 29/18.04.2018 г. на регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и подземен паркинг там.

Съгласно буквата и духа на Закона това разрешение за строеж следва да бъде взето след оценка за въздействие върху околната среда като отчита незаменимата, ценна и уникална растителност там. Подобна оценка не е направена. На терена има над 40 ценни, дългогодишни дървета и още много стойностни храсти, включително видове подарявани на Община Варна и гражданите от високопоставени чуждестранни гости на България. Мястото днес се ползва от гражданите на града за релаксация, игра, отдих и е съвсем неподходящо за въпросното високо строителство на 7 етажната сграда с подземен паркинг.
Днес въпросното разрешение за строеж е изгубило своето действие, защото за строителството на сградата не е открита строителна площадка.

Разрешението за строеж вече е невалидно. В рамките на три години след издаването му не е открита строителна линия и няма строителна площадка. Днес там има парк и няма строителство, а ние се борим тази градинка да се съхрани и да защитим малкото зеленина останала в центъра на Варна.
Организирането на конкурс за избор на строител на библиотеката не се изпълни в съответните срокове и днес няма изпълнител на обекта.
Междувременно в местните медии се появиха визуализации как тази библиотека ще се случи и общественото мнение се възбужда от социално-културния смисъл на една модерна градска библиотека.

Напомняме, че строежът на тази сграда не е законосъобразен и възможен, а цялата днешна рекламна кампанийност за поява на въпросната сграда е фейсбук ПР фойерверк. Всичко това е в резултат на едни междуособици в местната власт, която за жалост е неспособна законосъобразно и целесъобразно да реши въпроса с обособяването на градска библиотека.

Фондация Гея апелира за това Община Варна да разполага с модерна, съвременна и функционална градска библиотека на съответното за нея място, без то да е в ущърб на градската зелена система, автентичните варненски градини, междужилищни пространства с ценни, дългогодишни дървета.

Освен това при строителното устройство и архитектурното планиране трябва да се спазват принципите за симетрия, мащаб, ансамбъл и да се предвидят условията за слънцесвет, шумови, прахови замърсявания, автомобилен трафик и човекопоток.

На Варна и трябва библиотека на съответното за това съобразено място и забележете: фондация Гея е отправила редица предложения за подходящи за целта места, приспособими предложения, входирани в деловодството на Община Варна.

Касае се за централно-разположени големи парцели от по няколко декара, подходящи за строеж на градска библиотека и паркинг.

На нашите уместни, резонни, актуални предложения местната управа не си направи дори труда да отговори досега и в срок съгласно Закона.

Днес общественото внимание от всичките административни нарушения по случая и видимата общинска несъстоятелност се прикриват с напълно натрапчиво, неуместно и незначимо рекламно съдържание.

Видимо ситуацията с цялата тази административна несъстоятелност е свързана предимно с действията на кметската управа.

Подобна измамност и недействителност е причина за загуба на обществено доверие в общинските действия за развитието на Варна. Напомняме, че местните избори бяха спечелени с обещания за борба с градското презастрояване и за опазване на варненските дървета. Така дадения обет и очакваните добродетели залиняват, и угасват в кметска немарливост, управленска неспособност и общ безпорядък.

За жалост днес приятните илюстрации и красиви рекламни публикации на кметската управа заменят борбата с лошите практики, а Варна става все по-презастроена, неугледна, с натоварен трафик и неподдържана околна среда.

Борбата срещу замърсяванията, за адекватни комунални услуги и благоустройство е сведено само до партийни междуособици, личностни нападки и пропаганден кич.

Голямо предизвикателство за местното управление, общинското благосъстояние и развитието на града е особеността, че Варна, според индикаторите досега и след изборите от миналата година не се сдоби с независим, неутрален, отговорен към обществените интереси кмет.
Абсурдно е от всяка обществена, разумна и цивилизационна гледна точка градът при всичките си местни възможности, туристически характер, щедър бюджет, европейски директиви, национални цели да е така порутен, мръсен, неугледен и постоянно още и повече презастрояван.

Проблем на Варна днес е, че благонадеждният и отговорен кмет на града все още реално не се е появил, а досега присъства само във виртуалното пространство. Сега трябват действия, стига с обещанията.

Време е да се роди кмет на Морската столица заради всичките досегашни мъки, заради общите условия и нужди, заради публичния интерес, защото Варна заслужава устойчиво развитие.

Полезната равносметка днес е, че гражданите на Варна следят с отговорност, внимание и наблюдателност как се случва местното управление. Хората не са безразлични към общинското управление и не ще допуснат публичните ценности, градските паркове, открити пространства с ценни дървета да бъдат изземани, заграбвани, унищожавани, застроявани.

Обявяваме бойкот на тази дългогодишна, институционализирана наглост и заявяваме, че ние гражданите ще се противопоставим и на тази нова строителна върхушка, представена днес в кметската управа, натрапваща несъвместима с околната среда урбанизация и водеща града до комунална беда.

Варна може да има хармонично, разумно, съобразено с общите нужди устройство.

Варна може да има модерна, функционална библиотека на съответното за нея място според принципите на градското устройство, планираната целесъобразност и разума на закона.

Единственият съпротивителен механизъм срещу диктатурата и авторитарността е гражданското общество. Има много като нас. Ние гражданите имаме право на Варна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 11 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 13 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 13 часа