Категории: Варна

Сигнал: 12 часа без вода в денонощието. В 21-и век хора край Варна живеят с режим на водата в жегите

Реклама

Читател на медия „Нова Варна“ се свърза с екипа ни, за да сигнализира за „безхаберие“ във варненско село. Жената разказва, че там има 12-часов режим на водата. И това е месеци наред, точно в разгара на лятото. По нейни думи заповедта за водния режим е постановена цели 3 седмици след началото. Ето какво гласи целият сигнал на С. И.:

„Безхаберие и пак безхаберие! Село Долище – Можем да го открием по пътя за Албена след град Аксаково-Област Варна.

За селото мога да разкажа, че е в същото положение както и селата Слънчево и Припек – на воден режим, но на 12 часа. Така е от началото на юни тази година, та до днес.

Какво означава ли? 12 часа има вода от 8 ч. сутрин до 20 ч. вечер, а през другото време – не. Къщите в най-високата част на селото имат само по 3 часа вода!

Тук, за разлика от другите две села Слънчево и Припек, заповедта за водния режим е постановена цели 3 седмици след началото. Там от уста на уста се предава легендата за 12-часовия воден режим, докато излезе заповедта. Опитите им да разберат какво се случва също са без успех. Кметицата на населеното място не може да им отговори категорично дали изобщо някой се е заел с разрешаването на този проблем!

Жителите на село Долище знаят, че имат два каптажа, единият който е за питейна вода, а другият не го използват, защото по данни на ВиК – Варна, водата е мътна и негодна за пиене, а от РЗИ – Варна нищо не знаят! Чудно…

Слуховете, както всяка година, твърдят, че водоподаването е намалено, заради летния сезон по курортите Златни пясъци, Константин и Елена и град Варна.

Община Аксаково нехае! Вик-Варна също!

Кметство на село Долище – „не знам, не е в моята компетентност“

Всяка година как да живееш в тези безумни жеги без питейна вода? Какво толкова, една къща повече… Никой в същото време не помисля колко още нови къщи може да поеме този водопровод?

Е драги зрители, какво да се направи?

На целия фон на проблема с водата се оказва, че и водопреносната мрежа и водното хранилище са крайно недостатъчни за нуждите на село Долище. Остарял водопровод, в части от селото, дори няма изграден такъв! Канализация няма изградена, всички са на шахти (вътрешни септични ями). Нямат имена на улиците си, а ако трябва да дойде куриер на адрес, слизаш на центъра на селото да си го вземеш пред кметство Долище…

За да се замажат очите на населението се провеждат няколко фестивала и лятно кино. Така всичко е наред! Хората са доволни и приспани!

Преди дни в селото имаше и умишлен палеж. Защо бе хора защо? Не си ли взехте поука от огнения ад в село Слънчево и Припек?.. Как се гаси пожар без вода?

Община Варна нехае от години за отсечката, на която е собственик, на пътя, който води към селото и за ужасното му състояние, но пък още след като тръгнеш по него прави впечатление, че има някакво препятствие и се налага почти да спреш. Около 2 км. от пътя, водещ към селото от незапомнени времена е с лунен пейзаж.

Нямат аптека, и банкомат, медицински пункт!
Имат си една улица по центъра с нов асфалт, обновена и пребоядисана сграда на кметството. Толкоз…..

До кога така ще се замазват очите на хората, докога? В кой свят живеем и в кой век, че да се допуска подобно безхаберие и нехайство?….“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 4 минути

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 6 минути

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 9 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 13 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 2 часа

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 17 часа