Категории: Черноморие

Топ 10 морски обитатели в Черно море, които трябва да избягвате

Реклама

Курортите по бреговете на Черно море са сред предпочитаните дестинации за лятна ваканция, но трябва да се отбележи и това, че то е дом на някои доста опасни създания, които е по-добре да избягваме. В тази статия са изброени топ 10 на най-опасните морски обитатели в Черно море, които могат да провалят почивката ни. Ето кои са те:

1. Медуза

В Черно море живеят два вида отровни медузи – Cornerot и Aurelia. Cornerot има силна отрова, която причинява сериозни изгаряния и болка. Ако отровата попадне в очите, може да възникне тежко възпаление. Аурелията е по-малко токсична, но все пак може да доведе до значителни проблеми при ухапване, съобщава сайтът Актуално.

2. Риба меч

Рибата меч не е типичен обитател на Черно море, но понякога идва тук от Средиземно море. Тази риба не е агресивна към хората, но нейната огромна муцуна с форма на меч може да причини фатални наранявания при случаен сблъсък.

3. Морска котка

Морската котка е известна още като скат. Този морски обитател представлява сериозна заплаха заради отровната си опашка. Ако стъпите върху морска котка, можете да получите дълбока инжекция, която ще причини силен дискомфорт и възпаление. Опашката на това морско създание е толкова остра, че може да пробие дори обувки.

4. Черноморска скорпена

Черноморска скорпена или рибата скорпион е известен със своите токсични шипове. Инжекциите от тези шипове могат да причинят язви, дълго зарастващи рани и силна болка. Често след инжектирането жертвите развиват треска и подуване на крайниците.

5. Морски дракон

Тази риба има отровни шипове на гръбната си перка и хрилните капачки. Убождането от тези шипове може да причини парализа и дори смърт. Морските дракони се заравят в пясъка и могат да дебнат плячката си, оставайки практически невидими за плувците.

6. Някои видове водорасли

Някои видове водорасли, живеещи в Черно море, също могат да бъдат опасни за хората. Например членовете на рода Dinoflagellate произвеждат токсини, които причиняват кожни раздразнения и алергични реакции. Контактът с такива водорасли може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

7. Морска лилия

Тези красиви създания могат да бъдат доста опасни. Техните отровни пипала причиняват силна болка и дразнене на кожата. Докосването на морска лилия може да причини дълготрайна болка.

8. Морски таралежи

В Черно море живеят и морски таралежи с отровни шипове. Техните убождания причиняват силна болка, възпаление и дори могат да доведат до инфекции. Морските таралежи често се крият сред камъни и водорасли, което ги прави трудно забележими заради такъв камуфлаж.

9. Морски змии

Въпреки че морските змии рядко се срещат в Черно море, те могат да представляват сериозна заплаха. Тяхната отрова е няколко пъти по-силна от тази на сухоземните животни и може да причини парализа и смърт. За щастие, морските змии обикновено избягват контакт с хората.

10. Катранска акула

Катранската акула или черноморската бодлива акула е малък, но доста опасен хищник. Основната му заплаха за хората са отровните бодли по гърба и страните му. Докосването им причинява силно възпаление, подуване и болка. Въпреки че катраните не нападат хора, случайният контакт с тях може да доведе до неприятни последици.

Черно море е не само дом на красиви плажове и чиста вода, но и дом на много опасни създания. Когато пътувате до тези райони, винаги трябва да сте внимателни и да помните възможните заплахи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 6 минути

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 10 минути

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 12 минути

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 15 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 19 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 2 часа