Категории: Варна

Таксиметрови шофьори недоволстват от премахната стоянка: Глобяват ги

Реклама

С медия „Нова Варна“ се свързаха представители на таксиметровите шофьори във Варна, за да подадат сигнал за нередност. Таксиметровата стоянка, която е била изградена през 2011 г. на входа на автогарата в морската столица е била премахната при строежа на новата част на сградата. Въпреки това, че таксиметровите водачи заплащат такса, за да могат да работят на въпросното място, установените за тях паркоместа са били премахнати. На местата, където са спирали за престой таксиметровите автомобили, в момента са поставени знаци, забраняващи паркирането.

Разговаряхме с няколко таксиметрови водачи. Говорителят им – Дочко Дойчев от независим транспортен синдикат „Авто 94“ – Варна, ни запозна по-подробно със случая.

Още през 2010 г. водачите са подали официално искане към тогавашния кмет на Варна с предложение за ремонт на тротоарната площ между вход Газостанция и вход за Автогара Варна на ул. „Академик Андрей Сахаров“ и обособяване на три – четири места за престой на таксиметрови автомобили. Всички разходи по въпросната дейност са се поели от шофьорите.

След като искът е бил разгледан и одобрен от съответните органи, таксиметрова стоянка е била поставена на въпросното място. Там водачите на автомобилите са извършвали работната си дейност в продължение на 13 години.

Разказаха пред медия „Нова Варна“, че при строежа на новата автогара в града, стоянката им е била премахната. Мъжът, който я е изградил, сподели с екипа ни, че участък от общинския тротоар, където е била разположена, е бил превърнат в част от частния паркинг на Автогара Варна.

Шофьорите в момента нямат възможност да спрат на входа на автогарата и да посрещнат клиенти заради знаците, забраняващи спирането за престой и паркирането. При евентуално спиране на участъка от страна на някой от тях, органите на реда ги глобяват.

На 07.02.2024 г. потърпевшите от независим транспортен синдикат „Авто 94“ – Варна са изпратили сигнал за случая до кмета на Варна – Благомир Коцев и до Петър Гърбузов, директор на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Сигналът гласи:

„Уважаеми господин Коцев,
Уважаеми господин Гърбузов

Обръщаме се към Вас с молба да бъде извършена проверка относно унищожената общинска таксиметрова стоянка и премахнатите пътни знаци от фирмата, извършваща строителството на Автогара Варна. Съгласувани ли са с Община Варна строителните дейности от страна на фирмата на територията на общинския тротоар и таксиметровата стоянка? Ще бъде ли възстановена общинската таксиметрова стоянка?

Районът на автогарата е със засилен пътникопоток и има нужда от регламентирана общинска стоянка за таксиметров превоз на пътници за безопасно наемане на такси от клиентите.

Пояснение относно първоначалното изграждане на общинската таксиметрова стоянка: След направения оглед на място от представители на Община Варна и разрешението ѝ, направихме с наши средства тротоарната площ и местата обозначени за такси със знак Е 20 ,,ТАКСИ”, както е по проекта през 2011 г.“

На 14.02.2024 г. Дочко Дойчев получава копие от писмо, в което дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ уведомява за подадения от водачите сигнал дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“:

„Моля да уведомите Дирекция УСКОР и заинтересованите лица за предприетите от Вас административни действия в законоустановения срок“.

На 11.07.2024г. инж. Кирил Москов, началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК Варна/, изпраща писмо до кмета.

Част от него гласи:

„Уважаеми господин Коцев,

В Регионална дирекция за национален строителен контрол Варна /РДНСК Варна/ е постъпило ново писмо от група граждани относно липсата на отговор от Вас.

До настоящия момент, в РДНСК Варна не са постъпили данни за предприетите от Ваши служители последващи ефективни действия за законосъобразното приключване на случая“.

Таксиметровите водачи все още очакват стоянката да бъде възстановена, за да могат да продължат работната си дейност. Отговор на запитванията им до този момент няма.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 13 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 13 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 13 часа