in ,

Голяма българска река пресъхна: Близо до Варна е

Снимка: Pixabay

Стана ясно, че е пресъхнала река Луда Камчия. Реката протича през област Сливен – общини Сливен и Котел, област Бургас – общини Сунгурларе и Руен и област Варна – община Дългопол.

От „Флагман“ бяха разпространени кадри, от които се вижда огромната разлика „преди/сега“. Безспорно гледката е повече от стряскаща, особено на фона на големите жеги, които връхлитат България с все по-голяма сила с всяка изминала година.

На първата снимка се вижда река Луда Камчия в района на село Везенково през пролетта, а на кадъра отдолу е същата река, но днес.

Дължината на Луда Камчия е 200,9 km, с което се нарежда на 10-о място сред реките на България.

Водите на реката се използват за водоснабдяване с питейна вода на множество населени места, в т.ч. Варна и Бургас, и за напояване. За целта по течението ѝ са изградени 2 язовира (сред най-големите в страната) – „Камчия“ и „Цонево“, а по множеството ѝ притоци – десетки микроязовира.

По долината на реката в долното ѝ течение, в участъка от Аспарухово до Ведрово преминава част от трасето на железопътната линия Варна – Карнобат.

По долината ѝ преминават и участъци от 2 третокласни пътя от Държавната пътна мрежа:

Долината на реката, бреговете и водите на двата големи язовира са притегателен център за множество туристи, летовници и риболовци.

Над 200 места в момента страдат от безводие в страната.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/