Категории: България

Категорично обявиха: Има ли опасност от епидемия от маймунска шарка в страната

Реклама

Стана ясно, че няма опасност от епидемия от маймунска шарка. Това каза вирусологът и бивш дългогодишен директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

„Няма опасност не само в нашата страна. Мисля, че светът е доста далеч от една такава опасност. Не е нужно да се всяка страх. Опасността от внос и от епидемиологично разпространение е доста ниска“, поясни той, предаде БТВ.

Вирусологът припомни, че от 2022 г. насам има много случаи на това заболяване, но всички те са били изолирани много бързо, а пациентите са били лекувани ефективно.

„Това, което накара експертите на СЗО да обърнат вниманието на обществото към това заболяване, е свързано с повишаване на бдителността на здравните власти във всички държави“, посочи още проф. Кантарджиев.

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че в Швеция е открит първият случай на заразяване с новия щам на болестта маймунска шарка извън територията на Африка.

Новият вариант на вируса се разпространява много по-бързо, твърдят вирусолозите. Към този момент няма нужда от затваряне на граници, обясняват и от Световната здравна организация.

Вирусът, който причинява маймунската шарка, има два генетични типа – тип едно, който се характеризира с по-тежко протичаща клинична картина и с по-висока смъртност, както и тип две, който има по-ниска смъртност.

Специалисти предупреждават, че новият вариант на заразата, който беше засечен и в Швеция е именно от първи тип. Най-честите симптоми, с които се характеризира заболяването, са висока температура, главоболие, мускулни болки, подуване на лимфните възли и обрив, който наподобява пъпки или мехури.

Производител търси одобрение от ЕС за ваксина срещу маймунска шарка за деца
Команпията е готова да достави 10 млн. дози вакасина до 2025 г., но чака държавите да направят поръчки
Не е изненада, че по-опасният щам на маймунската шарка е стигнал до Европа, заявиха здравните власти. Но са категорични, че не е необходимо затваряне на граници – страните просто трябва да имат ясен протокол за действие при регистриран случай.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 11 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 12 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 13 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 13 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 13 часа