in

Пипер или чушки: Вижте най-вкусната рецепта за този сезон

снимка: Медия "Нова Варна"

Пиперът (Capsicum annuum) е многогодишно зеленчуково растение от семейство Картофови, което се отглежда обикновено като едногодишно растение.Родина са му тропическите части на Америка.

Плодът на пипера се нарича по същия начин – пипер или пиперка.Представлява куха ягода (чушка, на лат. legumen). В разговорния език пиперките по-често се наричат чушки (неточно, защото плод от вида чушка образуват също фасулът, грахът, баклата и мн. др.). Въпреки името си пипер, растението няма отношение към черния пипер, който принадлежи към рода Пипер (Piper) на семейство Пиперови (Piperaceae).

Видът и вкусът на пиперките зависи от сорта на растението. Съществуват стотици видове с различни размери, форма, вкус и цвят. Най-често формата е издължена или овална. На цвят съществуват червени, зелени, бели, жълти, оранжеви, бордо, виолетови и други. Теглото на една пиперка може да е от 5 до 200 g.[6] На първо място са сред зеленчуците по съдържание на витамин С – до 240 mg в 100 g.

Плодовете на пипера са подходящи за готвене, салати, подправки (под формата на червен пипер), а някои видове – и за лекарства или за декоративни цели.

Интересно е, че най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия и Украйна, „камбата“, е наричана там болгарский перец (български пипер).

Предлагаме лесна и вкусна рецепта за печен пипер/чушки.

чушки – 5 – 6 бр. месести
сол
олио
оцет
чесън – 4 – 5 скилидки
магданоз

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Опечете чушките и ги сложете в найлонов плик, за да се задушат и да се обелят по-лесно.

Наредете обелените чушки в чиния.

Добавете ситно накълцаният чесън. Овкусете със сол.

Препържете олиото и полейте чушките. Добавете оцет. Поръсете с накълцан магданоз.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/