in

Това е най-вкусната рецепта за домашна лютеница

Идва сезонът на домашната зимнима. А едно от най-хубавите неща е лютеницата. Но как да си направим вкусна домашна лютеница.

Рецепта за домашна едросмляна лютеница
Необходими продукти за 1 доза:

10 кг червени чушки
2 л доматено пюре, предварително приготвено
1 1/2 кг патладжани
500-600 мл олио
3 с. л. сол (добавя се на вкус)
5 с. л. захар (добавя се на вкус)
черен пипер- по желание
600-700гр сварени моркови, ако обичате
Начин на приготвяне:

Изпичаме почистените от семките чушки. Задушваме ги в тенджера под капак за около 20 минути и ги обелваме

Печени чушки за домашна едросмляна лютеница
Печени и обелени чушки за домашна едросмляна лютеница
Патладжана се пече на огнище върху ламарина цял или във фурната докато омекне и отново се слага в дълбок съд под капак, за да се задуши и после се обелва.

Печен обелен патладжан за домашна едросмляна лютеница
Печен и обелен патладжан за домашна едросмляна лютеница
Следващата стъпка е смилането на едро на печените чушки и патладжана.

Смилане на печените чушки за домашна едросмляна лютеница
Смилане на чушки за домашна едросмляна лютеница
Всичко се смесва в съда, в който ще правим лютеницата. Добавя се и доматеното пюре, олиото и се слага на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се солта и захарта и се опитва, а при нужда се добавят още подправки. Зависи от вашия вкус. За да се тушира киселият вкус на доматите се добавя захар, а ако ви се струва безсолно се добавя сол. Ние добавяме и малко черен пипер. По желание се добавя магданоз, сварени моркови (около 600 -700 грама) и смлени след това, а ако обичате пикантна лютеница можете да добавите и печени люти чушки.

Варене на домашна едросмляна лютеница

Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 мин в дълбок съд, в който се подреждат бурканите и водата трябва да бъде поне 4-5 см отгоре. Огънят не трябва да бъде много силен при стерилизирането, защото бурканите могат да се пукнат.

Стерилизиране на домашна лютеница
Стерилизиране на буркани с домашна едросмляна лютеница
След стерилизиране бурканите с домашна едросмляна лютеница се изваждат от водата, докато са горещи и се обръщат на обратно (върху капачката). Оставяме ги така докато изстинат напълно, за да се запечатат.

Най- сладката част е да отопиш с пресен хляб съда, в който е приготвена лютеницата или да си хапнеш филия, която е намазана с дебел слой от това блаженство и сиренце:). Няма нищо по- вкусно от домашна едрослмяна лютеница.

Хляба си го приготвяме в домашни условия по рецептата от видеото:

Както е видно от снимките ние ползваме различни по размер буркани с вместимост от 200 до 600 грама (така е по-практично и удобно за нас). Какво количество лютеница ще получите от една доза зависи от качеството на чушките и доматеното пюре, както и от степента на изваряване на лютеницата (ние я обичаме по-гъста). Ориетировъчно от тази доза се получават 12-13 големи буркана (520-600 грама).

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/