Категории: Свят

Блинкен в Израел с мисия за спиране на огъня

Реклама

Блинкен е на посещение в Израел. Целта на посещението е да се постигне споразумение за прекратяване на военните действия в Газа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел в пореден, може би последен опит за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа.
Деветото му пътуване в региона от началото на войната идва дни, след като Съединените щати представиха променено предложение, целящо да преодолее дългогодишните различия между двете страни.

Вашингтон изрази оптимизъм за постигане на споразумение след подновяването на преговорите в Доха миналата седмица, но „Хамас” твърди, че предположенията за напредък са „илюзия“. Твърди се, че различията включват въпроса дали от израелските войски ще се изисква да се изтеглят напълно от Газа, както настоява „Хамас”.
САЩ, Катар и Египет посредничат за осигуряване на прекратяване на огъня и сделка за размяна на пленници, докато броят на жертвите в Газа нараства до над 40 000.

Първият дипломат на Съединените щати е на посещение в Израел като част от усилията на Вашингтон да осигури прекратяване на огъня във войната на Израел срещу Газа, но изявления, публикувани както от Хамас, така и от Израел, намаляват шансовете за пробив.

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел в неделя, дни след като САЩ направиха предложения, които те и посредниците Катар и Египет смятат, че ще запълнят пропуските между Израел и Хамас. Преговорите за примирие се очаква да бъдат подновени в Кайро през следващите дни след двудневни преговори в Доха тази седмица.

САЩ се стремят да могат да обявят, че е постигнато споразумение по време на срещата на върха в Кайро, тъй като фокусът във Вашингтон започва да се насочва към изборите в САЩ през ноември. Въпреки това Хамас, който не участва пряко в този кръг от преговори, каза, че идеята, че сделката се приближава, е „илюзия“ .
„Хамас остава упорит до този момент. Тя дори не изпрати свой представител на преговорите в Доха. Следователно натискът трябва да бъде насочен към Хамас и [Яхя] Синвар, а не към израелското правителство“, каза Нетаняху на заседание на кабинета в неделя, имайки предвид ръководителя на Хамас.

Израелски официални лица също изразиха предпазливост. „След като Съединените щати приеха повечето от исканията [на Израел], ние трябва да бъдем гъвкави относно разясненията, които бяха добавени“, каза неназован източник, запознат с преговорите, пред израелския Канал 12. „В противен случай няма никакъв шанс за привеждане Хамас на масата… от негова гледна точка това е американско-израелско предложение.“

Нетаняху каза в началото на седмичното си заседание на кабинета: „Бих искал да подчертая, че водим преговори, а не сценарий, в който просто даваме и даваме. Има неща, за които можем да бъдем гъвкави, и има неща, за които не можем, за които ще настояваме.

„Следователно, наред с големите усилия, които полагаме, за да върнем нашите заложници, ние стоим на принципите, които сме определили и които са жизненоважни за сигурността на Израел.“

Хамас и Израел се договориха по принцип миналия месец да приложат трифазна рамка, публично предложена от Байдън през май и одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Планът ще включва първоначално шестседмично прекратяване на огъня, по време на което ограничен брой израелски заложници ще бъдат освободени в замяна на палестинци, държани в израелски затвори, и количеството на хуманитарната помощ, влизаща в ивицата, ще се увеличи.

За разлика от едноседмичното примирие, което се провали в края на ноември, това прекратяване на огъня ще може да бъде удължено за неопределено време, докато преговарящите уточняват подробности за следващия етап, така че безизходицата не би предизвикала непременно връщане към военните действия.

Хамас заяви, че последната версия на обсъжданото предложение се различава значително от повторението през май, след като бяха добавени нови израелски искания, включително постоянно израелско военно присъствие по границата между Газа и Египет и коридора Нецарим, новата контролирана от Израел бариера, разполовяваща ивицата .

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 11 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 13 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 13 часа