Категории: България

Ето какво време ни очаква до края на август

Реклама

Задава се все по-болезнена суша в много райони на страната. До края на август времето ще остане горещо. По крайбрежието ще преобладава слънчево време, въпреки възможността от бури в останалата част от страната. 

До края на август времето ще остане горещо, с температури през повечето дни във високия летен диапазон. Валежите ще са сравнително оскъдни и с предпоставки засушаването да продължи, особено в източната половина на страната.

С развитието на циклон в Средиземноморието в следващите 2-3 дни ще има условия за локални гръмотевични процеси с кратък, интензивен валеж и потенциал за резки пориви на вятъра и градушка. В понеделник явленията ще са около планините на Югозапад, във вторник – в Югозападна и Централна Южна България. Крайбрежието ще остане встрани от тези процеси с преобладаващо слънчево време.

Втората половина на седмицата ще е слънчева в цялата страна. Ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за кратки летни дъждове ще е минимална. Дневните температури през периода ще са в интервала между 30 и 35-36 градуса до сряда, след това отново ще се повишат с максимални стойности в обичайно горещите зони до 39-40 градуса, предаде NOVA.

Слънчева и гореща ще е и последната августовска седмица. В началото ѝ предварителните прогнози допускат динамика в Източна и по-скоро Североизточна България с възможни валежи. Втората половина обаче ще е без смущения. Дневните температури ще са до 38-39 градуса.

По крайбрежието

По нашето Черноморие времето ще се запази почти без смущения, с интензивно слънцегреене. В следващите 2 седмици по-значителна облачност с валеж е възможна в дните около 26-27 август. Дневните температури ще се задържат около и малко над 30 градуса. Вятърът ще е с обичайните следобедни бризови пулсации, но към края на тази седмица се очакват по-силни североизточни пориви. По същия начин морето ще е относително спокойно и чак в края на тази и началото на следващата седмица се очакват по-високи вълни.

Суша

По всичко личи, че ще изпратим поредния горещ месец с температури над обичайните нива и с валежи, далеч под нормите за голяма част от страната. Предварителните прогнози са в следващите две седмици да паднат локални валежи с по-съществени количества в планините на Западна България. В източната половина на страната обаче засушаването ще продължи без капка валеж.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 8 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 10 часа