in

Какво представлява вируса на „ленивеца“? Има ли опасност за хората?

Снимка: Pixabay

Опасен ли е за хората? Какви са симптомите на вируса на „Ленивеца“? Ще стигне ли до България?

Вирусът оропуш, по-известен като вирусът на ленивеца, е открит още през 1955 г. За него обаче няма ваксина, защото не представлява обществена опасност за здравето на хората.

„Той е характерен за Латинска Америка. Всички внесени случаи през последните месеци, са от туристическите дестинации на Куба. Той се предава от насекоми. Най-често това са дребни мухи и комари. Разпространители обаче са и птици и дребни бозайници като ленивеца”,

Регистрираха в Бразилия първите смъртни случаи от вируса „Оропуш“ в света. Това съобщи Министерството на здравеопазването на страната.

Две жени починаха от болестта, разпространявана от заразени мухи и комари, предаде АФП.

Жените от щата Баия в североизточна Бразилия са били „на възраст под 30 години, без съпътстващи заболявания“, се казва в изявление на министерството, цитирано от БГНЕС. Те са имали признаци и симптоми, подобни на тежък случай на денга.

Клинична картина на вируса

Инкубационният период продължава 4-8 дни. Заболяването започва с треска, придружена от тежки клинични симптоми като втрисане, главоболие и ретроорбитална болка, световъртеж, фотофобия, повръщане, коремна болка и обрив. Първата вълна на треска обикновено преминава след няколко дни, но много често има втора вълна с рецидив на други симптоми, макар и с по-малка интензивност, показва справка в Уикипедия. Проучването на клиничния ход показа, че това се случва в около 60% от случаите на заболяването.

Треска Оропуш е тропическа вирусна зооноза, която е подобна на острата заразна тропическа треска, предавана от комари.

Предава се чрез ухапване от комар

Инфекцията се среща в Амазонския регион, Карибите и Панама. Заболяването е наречено на района, където треската Оропуш е описана за пръв път през 1955 г. – около река Oropouche в Тринидад и Тобаго.

Причинителят на треска Оропуш е вирус Oropouche (OROV), сем. Bunyaviridae.

Началото на болестта, предизвикана от Оропуш-вирус е внезапно и протича с висока температура и втрисане. Пациентите се чувстват слаби и страдат от общо неразположение. Други симптоми като ставни и мускулни болки също могат да се наблюдават.

Заболяването може да протече и със стомашно-чревни прояви като гадене, повръщане. В тези случаи се развива дехидратация и заболелите са със сухота в устата, ускорен пулс, олигурия. Ако дехидратацията е по-тежка, промените са по-тежки и засягат жизненоважни органи като мозък, бъбреци и сърце, налице е диселектролитемия.

Характерни са неврологични прояви на болестта, предизвикана от Оропуш-вирус. Болните са раздразнителни, объркани и отпуснати. Оплакват се от главоболие, фотофобия, скованост на врата. При задълбочаване на състоянието могат да се манифестират генерализирани припадъци, които персистират и могат да доведат до остатъчна неврологична симптоматика.

След първоначалните симптоми на заболяването, започва кървене от почти всички тъкани в организма, включително от ушите, носа, устата, ануса. Пациентите лесно получават синини при удар. Тези прояви се дължат на факта, че вирусът нарушава съсирващата способност на кръвта и по-специално функцията на тромбоцитите. Тежко и фатално кървене може да има в черепната кухина.

Диагнозата се поставя на базата на клиничното протичане, на епидемиологичната обстановка и вирусологични и серологични изследвания.

Лечението на болест, предизвикана от Оропуш-вирус е симптоматично. Етиологично лечение не съществува.

12 души са заразени от него в Испания, петима в Италия и двама в Германия. Няма ваксина за болестта, която произлиза от трипръстите ленивци, нечовекоподобните примати и птиците.

Експертите казват, че инфекцията идва от същото семейство болести като вирусите Зика и Денга, които са потенциално смъртоносни. Сред симптомите се включват главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/