Категории: Варна

Паметникът на една забравена дружба – рубрика „Непознатата Варна“ (ВИДЕО)

Реклама

В поредния вълнуващ епизод на рубриката „Непознатата Варна“ си припомняме един забравен, но значим символ на Варна – паметника на българо-съветската дружба. Гост в рубриката е Николай Танчев, екскурзовод и независим изследовател, който разказва за това знаково място, което носи историята на социализма и архитектурното наследство на епохата.

ВИДЕО:

„Намираме се на Жеравен хълм,“ започва Танчев, обяснявайки, че мястото е получило името си заради жеравите, които някога са се реели тук. Той ни връща назад във времето, разказвайки как по време на руско-турската война (1828-1829 г.), на този хълм се разполагат руските войски, а самият император Николай I ръководи обстрела на турската крепост при Варна. Години по-късно, през 1974 г., на същото това място се издига паметникът на българо-съветската дружба – символ на социалистическата епоха.

Архитектурният стил на паметника е определян като „социалистически брутализъм“, термин, който често се свързва с грубите форми и открития бетон, характерни за периода. „Брутализмът не идва от думата ‘брутален’, както може да си помислим, а от френския термин ‘béton brut’, което означава суров бетон,“ обяснява Танчев. Този стил се утвърждава след Втората световна война като реакция срещу буржоазните елементи в архитектурата, и макар и противоречив, той продължава да бъде ценен инструмент за критически анализ на културно-историческия контекст.

Снимка: „Нова Варна“

„Паметникът е едно смело и иновативно изразяване на времето си,“ казва Танчев, добавяйки, че той съчетава елементи на конструктивизъм и деконструктивизъм. Фигурите на войниците, изобразени с типичните руски шинели, и българските жени, които ги посрещат с питка и цвете, символизират сложността на българо-съветските отношения в онези години. „Това е не просто архитектурен монумент, а социален символ,“ подчертава той.

Интересен аспект на паметника е неговата вътрешна структура. „Малко хора знаят, че под нас има четири нива, включващи бомбоубежищe, лазарет и кинозала,“ разкрива Танчев. „За времето си това място е било изключително модерно и функционално – най-голямото бомбоубежище във Варна, способно да побере 1800 души.“ Това прави паметника не само архитектурен, но и стратегически обект по време на Студената война.

Снимка: „Нова Варна“

Когато става въпрос за бъдещето на паметника, Танчев е оптимистичен: „Този паметник може да бъде социализиран и интегриран в съвременната градска среда. Вярвам, че може да намерим общите елементи, които да въздействат позитивно и продуктивно на обществото.“ Той подчертава, че паметникът, макар и противоречив, може да се превърне в инструмент за критическо мислене и диалог, като помогне на хората да анализират историята и да изграждат нови, по-различни и позитивни възгледи.

Ако искате да научите още интересни факти за Варна, следете рубриката „Непознатата Варна“ за нови епизоди, които разкриват скритите или забравени кътчета на града и неговата история.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при…

преди 54 секунди

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 19 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 27 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 34 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 43 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 51 минути