in

„Възраждане“ разпространи списък с имената на учители от Варна против ЛГБТИ закона

Колаж: "Нова Варна"

От „Възраждане“ разпространиха „черен списък“, включващ имената и работните места на учители от Варна, подписали се против ЛГБТИ закона. Последва реакция от МОН и от политици. „Не се страхувайте! С вас съм. Общината също. Никой да не си и помисля да ви заплашва”. Това коментира по случая кмета на Варна Благомир Коцев. 

„Черен списък”, който включва варненски учители, беше разпространен от „Възраждане”. Малко след това той беше изтрит. В него са описани имена, както и работни места на учители от Варна, които са се подписали против поправките в Закона за училищното и предучилищното образование. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в учебните заведения. В публикацията се призовава родители да търсят обяснение от директорите на училищата, които са включени в този списък.

В позиция от Министерството на образованието посочиха, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. „Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще”, заявяват от ведомството.

„Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище”, коментират още от МОН.

От Министерството заключват, че образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.

На пресконференция лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов беше попитан каква е целта на списъка и как ще коментира започналото разследване на прокуратурата. Той каза, че по нито един от сигналите на „Възраждане“ срещу хора, които искат да прокарват хомосексуална пропаганда в училищата не е работено до момента. „Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека. Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е”, попита Костадинов, цитиран от БТА.

„Списъкът на омразата” в днешна България?! Няма да допуснем това!”, написа във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той определя списъка като „долнопробен език на омразата”. „Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент!” е мнението му.

„А къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас? България е и ще остане свободна държава, а не тоталитарно гето! Българите ще останем свободен народ и българското училище ще остане неприкосновена светиня на знанието! Фашизъм и омраза нямат място там!”, категоричен е Петков.

Кметът на Варна Благомир Коцев излезе със специално обръщение във Facebook към учителите на Варна: „Не се страхувайте! С вас съм. Общината също. Никой да не си и помисля да ви заплашва”, призовава ги той. „Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас. Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите”, апелира Коцев.

На разпространения списък реагира и депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев. „Една мъдрост гласи, че има ли пушка на сцената, то тя непременно ще гръмне. Именно това се случва в момента. Меко казано съм възмутен от т.нар. „черен списък” на Костадин Костадинов и „Възраждане”, в който са включени, забележете, български учители, несъгласни със спорните поправки в Закона за предучилищното и училищно образование”, пише във Facebook той.

Депутатът отговаря и на критиките на Петков: „Лидерът”, който, когато не може да управлява собствената си група, започва да търси оправдания за неудачите си в останалите. На неможещ Петков и ГЕРБ му пречи. Така вместо да се опитва да трупа съмнителни дивиденти, въпросният да си беше събрал депутатите при гласуването на безобразните изменения и да си беше заявил „проевропейската” позиция, където ѝ е мястото – в пленарна зала, а не с +- 10 човека, двама от които, на всичкото отгоре, гласуваха „ЗА” предложенията на „Възраждане”.

Николай Денков от ПП-ДБ определи списъка като „нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище”. И допълва: „Възраждане” си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите „паразити”, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия – от това ще пострадат децата ни! Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно”, категоричен е той.

Публикувано от Александра Камбурова