Категории: Любопитно

Илон Мъск иска да имплантира милиони хора с мозъчни чипове Neuralink

Реклама

Илон Мъск се надява да имплантира милиони чипове Neuralink в мозъците на хората през следващото десетилетие, каза технологичният милиардер, съобщава Индипендънт

Главният изпълнителен директор на Neuralink обяви плановете си след актуализация от стартиращата компания neurotech , която разкри нови възможности на интерфейса мозък-компютър.

Според фирмата, вторият пациент, който е бил оборудван с устройството, е успял да го използва, за да играе игри със стрелба от първо лице и да проектира триизмерни обекти.
„Ако всичко върви добре, ще има стотици хора с Neuralinks в рамките на няколко години, може би десетки хиляди в рамките на пет години, милиони в рамките на 10 години“, написа г-н Мъск на X в отговор на публикацията в блога на Neuralink.

Neuralink каза, че последният участник в първото си човешко изследване на технологията е успял да изпълнява нови задачи, използвайки своите мисли, като например проектиране на 3D обекти с помощта на софтуер за компютърно проектиране (CAD).
Участникът успя да проектира и отпечата персонализирана стойка за своето зарядно устройство Neuralink, използвайки интерфейса мозък-компютър, процес, който беше невъзможен с помощните технологии, които той беше използвал преди това.

Той също така успя да играе видео игра от първо лице, която обикновено изисква два отделни джойстика за управление на героя.

„Просто тичането наоколо е приятно, защото мога да гледам отстрани“, каза той. „Мога да помисля къде да търся и то отива там, където искам. Това е лудост.”

Проучването Prime се фокусира върху хора с квадриплегия, въпреки че г-н Мъск твърди, че технологията един ден ще позволи на хората да се слеят с изкуствения интелект, за да увеличат работата на мозъка и тялото.
Потенциалните приложения включват поточно предаване на музика директно към мозъка и подобряване на зрението за виждане на нови части от светлинния спектър, според г-н Мъск, но някои невролози твърдят, че подобни способности са десетилетия далеч и идват с рискове от хакерски атаки и кибератаки.

Neuralink заяви, че сега планира да добави подобрена функционалност към мозъчните импланти, използвани в опитите с хора, като разработва нови алгоритми, които могат да разпознават намерението за ръкопис, за да позволят по-бързо въвеждане на текст.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 14 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 15 часа