Категории: България

Полицаите вече няма да се тестват за наркотици: ВАС премахна наредбата

Реклама

Наредбата, която определяше условията и реда за тестването за наркотични вещества или техните аналози в Министерството на вътрешните работи, беше премахната от Върховния административен съд (ВАС). 

Това става ясно от решение №9544, излязло на 20 август 2024 година и публикувано в деловодството на ВАС.

Производството е образувано по жалба на сдружение „Централен полицейски синдикат на Министерство на вътрешните работи“ в Пловдив и е против наредбата, обнародваната в Държавен вестник на 2 август 2022 г., предаде bTV.

Тя беше приета след няколко случая на заловени дрогирани униформени. След приемането ѝ МВР започна да прави тестове на полицаите, което породи остро недоволство сред тях. Имаше и случаи на положителни проби.

От полицейските синдикати алармираха, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат съставки, които се използват при лекарствата за безсъние, тревожни разстройства, главоболие, при болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Върховната административна прокуратура дава мотивирано заключение за основателност на жалбата поради допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила при приемането на наредбата.

Според прокурора има нарушение в закона, тъй като не са обосновани очакваните резултати от прилагането на акта, включително финансовите.

От Върховния административен съд посочват, че е извършена цялостна проверка за законосъобразност на оспорения подзаконов нормативен акт. В резултат на извършената проверка по същество на оспорването първоинстанционният състав достига до извод за основателност на жалбата.

За проверките на полицаите се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват всички шофьори. Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласеше още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно.

Решението на ВАС не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 4 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 12 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 20 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 28 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 36 минути

Секретна операция у нас: Открито е голямо количество радиоактивен метал

Стана ясно, че специални екипи на ГДБОП са арестували няколко души, които са заподозрени в…

преди 47 минути