Категории: България

Гордост: Български ученици грабнаха пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Реклама

Гордост за България. Най-добрите български ученици по астрофизика спечелиха пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Конкуренцията е била между над 300 състезатели от 48 държави.

На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави, предаде bTV.

Олимпиадата се проведе в Бразилия, където българските ученици завоюваха два сребърни и три бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сребърните отличия спечелиха Баян Гечев (12 клас в СМГ) и Лора Лукманова (11 клас в СМГ). Бронзовите медали са за Калоян Цанев (11 клас в ПЧМГ), Елена Йорданова (10 клас в МГ-Русе) и Стела Бинева (11 клас от ПМГ, Хасково). Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

До сега в историята на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските състезатели са спечелили 63 медала – 14 златни, 23 сребърни, 26 бронзови.

Ето и повече информация за отбора на България:

Лора Лукманова е ученичка в 11 клас на СМГ. Тя ще е част от националния отбор по астрофизика за втори път, като миналата година спечели сребърен медал от Международната олимпиада по астрофизика. За подготовката си за международните състезания най-много ѝ помага Никола Каравасилев.

Калоян Цанев е ученик в 11 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от националния отбор по астрофизика. Интересува се от астрономия от ранните си детски години. От 5 клас взима участие в националните състезания по астрономия. А учителят, който най-много му е повлиял да продължи да се интересува и развива в астрономията също е Никола Каравасилев.

Елена Йорданова е ученичка в 10 клас в МГ „Баба Тонка“, Русе. Тази година тя също дебютира в националния отбор по астрофизика. Елена започва да се занимава с астрономия в 7 клас и започва да участва в националната олимпиада, като в 8 клас достига до бронзов медал благодарение на учителката си по физика Даниела Иванова. Тя развива своите възможности под ръководството на Никола Каравасилев.

Баян Гечев е ученик в 12 клас в СМГ. Миналата година той бе един от най-добре представилите се олимпийци по природни науки на България. Баян е „ветеран“ в отбора по астрофизика, като това му е третото участие в националния отбор. До сега е спечелил един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по астрофизика. За него астрономията е интересна още от дете, а на състезания започва да участва от 8 клас.

Стела Бинева е ученичка в 11 клас в ПМГ, Хасково. Тя за първи път е част от националния отбор по астрофизика. Стела започва да участва в националната олимпиада по астрономия още в 5 клас, като човекът, който най-много я е вдъхновил да се занимава сериозно с астрономията е Димитър Кокотанеков – директорът на НАОП „Джордано Бруно“ в Димитровград. Като тя развива своя потенциал през годините по време на подборите и подготовките от ръководителите на националните отбори по астрономия и астрофизика. През юли месец Стела ще бъде част и от българския отбор за Международния турнир на младите физици.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 9 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 9 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 10 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 10 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 10 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 11 часа