Категории: Варна

Ексклузивно за „Нова Варна“: Фолклорната група, танцувала в дъжда и прославила България на фестивал в Полша (ИНТЕРВЮ)

Реклама

Екипът на „Нова Варна“ научи, че в Полша се е провел международен фестивал с конкурсен характер, в който българската група от читалището в с. Тополи е грабнала първото място. Разговаряхме със Саша Стоева, която представлява читалищата в цялата Варненска област. Тя също така е част от групата, спечелила голямата награда от конкурса. От нея научихме малко повече за събитието. 

Снимка: С. Стоева/ Гайдарджия Божидар Маринов, ученик в НУИ „Добри Христов“ град Варна, спечели наградата за най- красиво лице на фестивала с гласуване във ФБ

Здравейте, госпожо Стоева. Като за начало ще ни разкажете ли по-подробно за събитието, в което сте участвали?

Тополи е едно от малкото места във Варненска област, които се стараят да съхранят автентичния фолклор. Тази година бяха организирани много събития, на които групата показа своите качества и участниците взеха само призовите места. Сега се върнахме от Полша, където беше 55-я фестивал с конкурсен характер. В него участват 14 държави, а журито се състои от 12 души.

Снимка: С. Стоева

В коя категория се състезава Вашата група и от какво естество беше представлението ви?

Категорията, в която се състезавахме ние, е свързана с обичаите. В нея участваха 8 държави. Измежду всички участници ние успяхме отново да вземем голямата награда – „Златната брадва“.

На фестивала идеята ни беше да пресъздадем традиционната българска сватба. По стечение на обстоятелствата се наложи да изиграем танца си в един много голям дъжд. Въпреки всичко, ние представихме обичая. От организацията ни предложиха да го изиграем отново на следващия ден, ако се чувстваме ощетени, но ние не се съгласихме. Казахме, че всичко сме си изиграли така, както трябва.

И така съвсем съхранен, с всичките подробности около сватбата, прибулването на булката, бръсненето на зетя, кръстниците, кумовете, масите с автентичния хляб, който си носихме от България, с автентичните мезета, салами, домашни луканки. Занесохме ги оттук до Полша, за да ги покажем на масата.

Снимка: С. Стоева

Как сте се готвили за представянето ви на фестивала?

Как сме се готвили? Вижте какво, това не е професионален състав, това са самодейци. И сами се сещате, че невинаги могат да си вземат отпуск от работа, невинаги могат да дойдат на репетиции. През цялата година се готвихме за фестивала в различен състав, в зависимост от това кой ще може да дойде. Месец преди представянето ни започнахме с официалните репетиции. Ние сме около 40 човека. Стараем се да съхраним традициите на обичаите и се учим от по-възрастните хора от селото.

Те винаги присъстват на нашите репетиции. Коригират ни и ни дават съвети. И така се учим.

Снимка: С. Стоева

Може ли да ни разкажете повече за фолклорната група, в която участвате в с. Тополи?

Групата се нарича „Колектив за автентичен фолклор“. Тя е създадена още през 1979 година. С всяка следваща година тя се променя, едни напускат, други идват и така се допълваме. И всеки е приет. Това е най-важното, че има приемственост.

Групата е съставена от хора на всякакви възрасти. Участват както 10-годишни деца, така и няколко души над 70. Другите са по-скоро на средна възраст.

Снимка: С. Стоева
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 2 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 15 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 15 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 16 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 16 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 17 часа