Категории: България

Президентът: Политическата криза не е отминала (ВИДЕО)

Реклама

Държавният глава Румен Радев коментира политическата обстановка в страната преди да започне клетвата на кабинета „Главчев 2”. 

„Днес вече имаме назначено правителство. Имаме и определена дата за изборите. Политическата криза обаче, виждате, че не е отминала. Тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство. И това мнозинство да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. И тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност, а знаете, че тя произтича съответно от два важни фактора и това са избирателната активност и честността на вота. И когато избирателната активност е ниска, както напоследък, тогава именно честността на вота придобива огромна тежест“, коментира президентът Румен Радев преди клетвата на кабинета „Главчев 2”.

„Продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната в приоритет. Това уродливо явление изкривява вота на гражданите и дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до парламента, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши политическата система и държавността”, подчерта държавният глава.

Радев коментира, че оставя на страна спекулациите „на кого принадлежи Атанас Илков”. „Това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на купения и контролиран вот. Надявам се да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани”, подчерта президентът.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 11 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 12 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 13 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 13 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 13 часа