Категории: Любопитно

Изкуството като посланик на добрите каузи за по-устойчиво бъдеще

Реклама

Информационната кампания #ПромениKартинката и колаборациите с културни фестивали през лятото: арт вдъхновение за промяна

С вярата, че изкуството може да бъде най-добрият посланик на социалните и екологични каузи и да провокира към промяна, #ПромениКартинката за поредна година обедини сили с някои от най – вълнуващите културни и арт фестивали в страната. Наситената програма от активности и колаборации с арт проекти на информационната кампания на Филип Морис България изгражда мост между социално значимата тема за опазване на околната среда и еко-съзнанието на потребителите, като провокира отговорното им поведение. 

За втора поредна година информационната кампания #ПромениКартинката си сътрудничи с Международния филмов фестивал в Бургас (Burgas International Film Festival | Bulgaria)  с убеждението, че силата на киното  предава по въздействащ начин важните послания за по-добро и устойчиво бъдеще. 

Източник: Международен филмов фестивал Бургас

В рамките на тазгодишния фестивал в Бургас бяха показани и най-новите видеа на студенти-второкурсници от факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, вдъхновени от посланията на кампанията #ПромениКартинката. Цветните, интерактивни кутии за събиране на фасове, които бяха инсталирани в Бургас в рамките на фестивала, заедно с джобните пепелничета на #ПромениКартинката, които се раздаваха на гостите – пълнолетни пушачи, имаха за цел да намалят замърсяването с неправилно изхвърлени фасове в черноморския град и да провокират отговорно потребителско поведение и в бъдеще.

Източник: Международен филмов фестивал Бургас

Bansko Jazz Festival 

Bansko Jazz Festival е магическо събитие, което обединява музиката, природата и посетителите в едно незабравимо изживяване всяко лято в планинския курорт. Тази година #ПромениКартинката е партньор на най-престижния джаз форум у нас, споделяйки посланието за опазване на природата от замърсяване с неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци.

Източник: Филип Морис България

Посетителите в Банско имаха възможност да разгледат информационната изложба на #ПромениКартинката на ул. „Пирин“. В центъра на града бяха разположени и цветните, интерактивни кутии на кампанията, които имат за цел да информират за сериозния екологичен проблем и да спомогнат за намаляване на замърсяването с неправилно изхвърлени филтри в града.

За да повиши осведомеността за каузата и да сподели посланието на кампанията за отговорно потребителско поведение, #ПромениКартинката предостави и екологични торбички от плат за многократна употреба и джобни пепелничета за пълнолетните пушачи. В рамките на културното събитие беше излъчена и най-новата поредица от кратки, но много въздействащи видеа на младите артисти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, отправящи апел за опазване на околната среда от замърсяване с неправилно изхвърлени фасове.

Източник: Филип Морис България

Open Buzludzha Fest

Източник: Open Buzludzha Fest

За втора поредна година #ПромениКартинката си партнира с един от най-големите фестивали с кауза в страната, който цели опазването на културното и историческо наследство.

Снимка: Елиза Кеседжиян

Над 2000 души посетиха фестивала в подножието на Бузлуджа между 8-ми и 11-ти август, който тази година премина под мотото „Спомени от бъдещето“. Гостите на събитието се включиха в съвместните активности на #ПромениКартинката и Open Buzludzha Festival около монумента – интерактивен фото корнер на фестивалната поляна, който провокира с въпроси за по-добро и устойчиво бъдеще, както и други интересниактивности с награди.

В рамките на „Горско кино“ бяха излъчени и въздействащите филмчета на студентите – второкурсници в НАТФИЗ, предаващи посланието за опазването на природата и градската среда от замърсяване.

Източник: Open Buzludzha Fest

48 Hours Varusha South Festival, Велико Търново

Снимка: Михаил Новаков https://www.facebook.com/m1shaux

Между 8-ми и 11-ти август Велико Търново оживя чрез музиката, изкуството и светлините, а стотици  гости на града се включиха в общностната инициатива с над 100 различни прояви на близо 50 места, представящи симбиозата между настоящето и историята. 

Снимка: Яна Питекова, Варуша Юг

С разбирането, че културата върви ръка за ръка с опазването на градските пространства и природата, #ПромениКартинката представи информационна изложба на Самоводската чаршия, споделяща факти за мащаба на замърсяването с неправилно изхвърлени фасове.  Кампанията провокира гостите на фестивала и чрез креативна намеса на плажа край р. Янтра, а цветните, интерактивни кутии за събиране на употребени филтри, разположени из града, имаха за цел да привлекат вниманието към каузата и да намалят замърсяването в рамките на фестивала. Освен всички активности на фестивала на изкуствата и културата  във Велико Търново, #ПромениКартинката се включи и в съвместната доброволческа инициатива по почистване на градската алея от паметник „Никола Пиколо“ до жп гара „Трапезица“. 

Празниците на изкуствата Аполония, Созопол

В края на летния сезон #ПромениКартинката застава зад един от най-вълнуващите културни фестивали у нас – Празниците на изкуствата и културата Аполония, който тази година отбелязва своя 40-годишен юбилей на брега на Черно море в Созопол. 

Чрез интересни съвместни активности #ПромениКартинката ще информира и призовава към опазване на Созопол и българското Черноморие от замърсяване с неправилно изхвърлени фасове.  

В календара на кампанията тази година влизат още партньорствата с джаз фестивала A to Jazz в София, фестивалът „Арт Поток“ в Лозенец и Царево, кино-литературният фестивал Cinelibri, Musagena book fest на площад Славейков в София и други.

От старта си през лятото на 2021 г. кампанията #ПромениКартинката привлича вниманието на обществото с многообразие от арт проекти и колаборации, за да информира за сериозния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 10 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 2 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 16 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 16 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 17 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 17 часа