Категории: Свят

Масови протести срещу туристи на едни от най-популярните ваканционни дестинации в света

Реклама

Протестите срещу туристи в едни от най-популярните ваканционни дестинации продължават. Местни жители на градове в Италия, Португалия, Испания и Гърция недоволстват заради вредите, които нанася непрестанният поток от чужденци по родните им места. 

Рим, Барселона и Атина са изморени от туристите. Макар че пандемията от COVID-19 осигури на много местни жители желана почивка от наплива на туристи, досадните пришълци отново им лазят по нервите, предаде bTV.

До такава степен, че местни жители и активисти излязоха по улиците на различни градове в Испания, Италия, Португалия и Гърция, като някои от тях бяха въоръжени с водни пистолети и стикери, с които призоваваха буйните посетители да се приберат у дома, коментира изданието POLITICO.

Протестиращите твърдят, че прекомерният туризъм повишава цените на жилищата и увеличава недостига на вода. В засегнатите от суша градски центрове като Барселона туристите консумират значително повече вода от средния местен жител. В пресъхналата Сицилия редица градове са започнали да отказват достъп на туристи поради недостиг на вода.

Правителствата, от своя страна, са по-малко склонни да прилагат трайни мерки. За много страни от ЕС, особено за тези от Южна Европа, туризмът е основен стълб на икономиката им – 11,3% за Хърватия и между 6 и 8% за Португалия, Гърция, Испания и Италия – показва анализ на Allianz.

След като пандемията почти преустанови туризма за две години, желаещите да пътуват се впуснаха в така наречения „туризъм на отмъщението“ – сякаш, за да си върнат пропуснатите пътувания.

Отчасти благодарение на туризма Испания, Португалия и Гърция, които дълго време бяха изоставащи сред големите европейски икономики, през 2023 г. изпреварват останалите страни от ЕС. Докато БВП в целия блок нарастваше с 0,5%, икономиките на Португалия, Гърция и Испания отбелязаха темпове от над 2%.

„Това, което виждаме в медиите, е същото, което започнахме да виждаме още преди пандемията“, коментира пред POLITICO Сандра Карвао, директор на отдел „Пазарна информация, политики и конкурентоспособност“ в Агенцията по туризъм на ООН.

„Още тогава видяхме движение и протести срещу туризма в натоварените дестинации, сега те се завръщат“, посочва тя.

В края на юли около 20 000 активисти, борещи се срещу туризма, се събраха в Палма де Майорка с искане за промяна на туристическия модел, който според тях вреди на Балеарските острови, чиито основни три острова са Майорка, Менорка и Ибиса.

През 2023 г. общият брой на туристите на островите е нараснал до 14,4 милиона – огромно количество за островите, които имат целогодишно общо население от около 1,2 милиона жители.

В Барселона активисти напръскаха чуждестранните посетители с водни пистолети по време на по-малък по мащаб протест. Испанският министър на туризма осъди действията, като заяви, че те не представят културата на гостоприемство в страната. По улиците и обществените места в цяла Испания се появиха стикери и графити, в които се споменават „гири“ – леко обиден термин в разговорния език за туристи, които имат проблеми със спазването на местните закони и култура.

Подобни антитуристически протести се проведоха това лято в градове в цяла Испания, включително в Мадрид, Малага, Гранада и Аликанте. Извън Испания, в горещи туристически точки като Португалия, Италия и Гърция се наблюдават различни по интензивност протести.

Градовете се борят с прекомерния туризъм чрез глоби, такси и забрани – с различен успех.

Някои от тях въведоха по-скромни правила за възпиране на туристите: забрана за селфита в районите на италианския град Портофино, забрана за сядане на испанските стъпала в Рим, забрана за големи круизни кораби в хърватския Дубровник или гръцкия Санторини и забрана за носене на джапанки в Чинкуе Тере.

Във Венеция властите въведоха символична входна такса от 5 евро, за да ограничат броя на туристите. Мярката обаче се оказа неуспешна и вместо това предизвика нови протести от страна на местните жители, които твърдят, че градът се превръща в увеселителен парк.

Кметът на Барселона обяви през юни, че до 2028 г. градът ще забрани краткосрочното отдаване на апартаменти под наем на туристи, за да избегне кризата с нарастващия недостиг на жилища в Европа.

През последното десетилетие Канарските острови, както и градовете Берлин и Лисабон, одобриха подобни мерки. Градът, който си спечели репутацията на европейска столица на купоните, забрани пушенето на трева в квартала на червените фенери и започна кампания, насочена към младите, буйни британци, които посещават града само за да се забавляват. Неотдавна градът обяви и забрана за строителство на нови хотели.

За разлика от други дестинации, които затягат контрола върху туристите, някои са избрали по-отворен подход: Копенхаген предлага награди, за да насърчи екологичното поведение на туристите. Тези, които карат колело, ползват обществен транспорт или събират отпадъци в града, могат да спечелят нещо – от безплатна чаша кафе до безплатен вход за музей.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 14 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 15 часа