Категории: България

Заради безводието: Доставят бутилирана вода от Държавния резерв в три области в Северна България

Реклама

В шуменската община вече месец е обявено частично бедствено положение заради тежкото безводие. Сушата наложи доставянето на бутилирана вода от Държавния резерв в три области в Северна България.

Заради безводието – доставят бутилирана вода от Държавния резерв, предаде NOVA. 133 хиляди литра получиха жителите на три области в Северна България, в които има тежък недостиг на вода. В шуменската община Смядово вече месец е обявено частично бедствено положение, тъй като вода в чешмите има само по няколко часа на седмица.

Димка Янчева живее в смядовското село Веселиново. Тук често водата спира в началото на лятото. Тя споделя, че досега не е имало такава суша и безводие. Жената допълва, че водата е започнала да спира в края на юни месец през 3-4 дни.

Падналите валежи помагат, но хората от улицата на Димка не разчитат толкова на милостта на природата. Спасяват се със съседко ВиК – стар кладенец на улицата. Водата и от него също се пести.

На подобно решение обаче не могат да разчитат всички 1500 души в Смядовско, които страдат от воден режим. Затова е поискана помощ от държавния резерв – 55 тона вода. На всеки човек се полагат по 40 литра.

„Направили сме статистика, че това ще стигне до края на септември. Захранваме се от каптажи и понякога един малък дъжд ни помага малко да увеличим. Но същото време не сме спирали с другите мероприятия – подмяна на водопроводи“, каза Иванка Петрова и допълни, че правят всичко възможно, което зависи от тях.

В Шуменско повече от 30 населени места са на воден режим. Основният водоизточник на областните центрове Търговище и Шумен, язовир „Тича“, по данни на институциите е пълен наполовина.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 5 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 6 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 6 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 7 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 7 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 7 часа