Категории: България

Нефтен „извор“ в София: Нефт извира от земята в столичен квартал

Реклама

В столичния квартал „Младост“ вече повече от месец нефт извира от земята зад жилищни блокове. Въпреки обещанията на институциите да реагират, положението не се променя. Потенциалната опасност, която създава мазутът, продължава да притеснява хората, живеещи в близост до въпросния „извор“.

Необичайните петна с неизвестен произход и неприятна миризма се появяват в края на юни в един от най-големите жилищни комплекси в София, предаде bTV.

От екоинспекцията издават предписание към кмета на район „Младост“ за незабавно обезопасяване и почистване на мястото. Районната администрация настоява удължаване на срока – до 26 юли, поради липса на техника.

Тогава в ефира на bTV кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин увери хората, че проблемът ще бъде решен във възможно най-кратки срокове.

Месец по-късно на мястото отново извира течност, а хората продължават да са притеснени за здравето си и не вярват, че институциите ще реагират.

„След последната ни среща продължихме разговори със СО и от кмета на г-н Неделков ми отговориха, че това не е тяхна работа и да не ги безпокоя. След това ми се обади Емил Георгиев от дирекция „Управление на отпадъците“ и ми заяви, че могат да направят каквото, колкото и когато могат и не трябва да ги притеснявам със срокове. Това за мен си беше абдикация от проблема“, разказва Елена Бойчева.

Следват още разговори с район „Младост“, както и няколко писма.

„На 2-ри минах след работа, оказаха се трима души, които събираха част от материала в найлонови торби, това беше организирано като почистване. Казаха, че имат фирма, с която са говорили, но тя е в отпуск до 12 август и едва след това може да се говори. Миналия петък вече докладната, с която трябва да се отпуснат средства и да се почисти, беше на бюрото на Терзиев. Проблемът не търпи отлагане, то мирише на мазут“, допълва Елена Бойчева.

По думите на кмета на района аварийната група е дошла при първа възможност и е опитала да реши проблема с наличната техника.

„Опитахме да изгребем този почвен пласт, но видяхме че продължава да се генерира въпросната течност. Тогава разбрахме, че това няма как да се случи по този начин и затова отново обезопасихме и решихме да се свържем със специализирана фирма“, каза кметът Ивайло Кукурин.

След разговори с няколко фирми е установено, че отзад има по-големи количества мазут, за които е нужна по-специализирана техника.

„След като вече имаме и финансово `потвърждение, фирмата имаше нужда от време да събере екипа и механизацията и са поели ангажимент, че следващата седмица ще бъдат на терен и ще работят“, допълни кметът на район „Младост“.

След като изгребе мазута, фирмата ще почисти и замърсения терен, допълни той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 5 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 6 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 6 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 7 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 7 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 7 часа