Категории: Любопитно

Ето как да се справим с болестта на пътуването

Реклама

Мого родители се сблъскват с болестта на пътуването при децата. Ето няколко съвета как да облекчите неразположението на малките юнаци.

Болест на пътуването e вид морска болест и се проявява, когато се движим пасивно. Мозъкът получава противоречива информация от вестибуларния апарат, очите и нервите в ставите и мускулите. Случва се, когато сме в превозно средство и понякога води до гадене и повръщане.

По-често от състоянието страдат децата, особено когато са на задната седалка, при излитане и кацане на самолет и при пътуване в кораб или лодка.

Малките деца обикновено седят ниско в столче на задната седалка, без да могат да видят прозореца, а по-големите често четат или гледат мобилен телефон. Вътрешното ухо ще усети движение, но очите и тялото няма, защото не виждат пътя.

Резултатът може да бъде разстроен стомах, студена пот, световъртеж, умора, загуба на апетит или гадене и повръщане.

Добрата новина е, че има какво да направите, за да предотвратите прилошаването по време на път с тези прости съвети за адаптиране при пътуване.

Гледане напред

Ако детето ви е склонно към болест на пътуването, нека седи на средната седалка, за да може да следи пътя. Въпреки че книгите, рисуването и филмите са страхотни занимания за децата по време на дълги пътувания с кола, но те могат да допринесат за прилошаването. Разведрявайте се със занимания, които не изискват отклоняване на погледа от пътя – песнички, аудио приказки, игри на думи, забавен урок с цифрички или азбуката.

Пътувайте, когато децата спят

Ако пътуването ви е с цел достигане на дестинация, а не за разглеждане на забележителности по пътя, започнете го късно през нощта, много рано сутринта или в часовете, обичайни за дрямка на децата. Така те ще спят в по-голямата част от пътуването.

Изберете лека храна и внимавайте с течностите

Нека децата ядат щадящи храни, като сандвичи, солети, крекери. Прекомерната консумация на захар, пикантни храни и течности, като супи, сокове, айрян може да предизвика рефлукс по време на път, защото се задържат по-дълго в стомаха и го дразнят.

Отворете прозорците

Свежият въздух често може да помогне, ако детето се почувства зле. Отворете задния прозорец или шибидаха. Добре е в колата да няма ароматизатори, защото изкуствените миризми могат да допринесат за прилошаването и гаденето.

Какво да правите, ако все пак на детето му прилошее:

Дори да предприемете всички превантивни мерки, е възможно детето да почувства неразположение по време на път. Уверете се, че имате лесна за отваряне торбичка, в случай, че се стигне до повръщане. Да имате дезинфекциращи кърпички под ръка винаги е добра идея.

Спрете колата възможно най-скоро за почивка – на паркинг, бензиностанция или друга безопасна отбивка. Ако се чувства твърде зле, за да продължите веднага, нека детето легне по гръб и се отпусне със затворени очи. Намокрете лицето с хладка вода. Ако лежи в колата, уверете се, че навлиза достатъчно свеж въздух.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям удар във Варненско: Огромно количество коноп, много пари, вейпове със забранени вещества и желирани бонбони с психоактивно вещество

От Апелативна прокуратура - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че има седем обвиняеми за…

преди 11 секунди

Продължава кампанията за безплатен скрининг на риска от туберкулоза: Ето къде са прегледите във Варна

И утре (19 септември) в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе…

преди 12 минути

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

От пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България съобщават за медия "Нова Варна", че…

преди 13 минути

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

В среда на понижаване на лихвените проценти от Централните банки в България и Европа, вследствие…

преди един час

Покрив на къща в Айтос се запали, докато семейството в нея обядвало

Инцидентът се е случил вчера. От пресцентъра на ОДМВР-Бургас съобщават, че все още се изясняват…

преди един час

Сирийски гражданин се удави в Приморско

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас съобщиха за медия "Нова Варна", че се е случил инцидент, при…

преди 2 часа