Категории: България

Негово Светейшество българският патриарх Даниил отслужва празнична света литургия на катедралата „Св. Александър Невски“

Реклама

Българската православна църква чества днес празника за пренасяне на мощите на св. Александър Невски. В тази връзка Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил предстоява празничната архиерейска света литургия на катедралата „Св. Александър Невски“.

Богослужението е в съслужение с Браницкия епископ Пахомий – викарий на Софийския митрополит и български Патриарх Даниил, с главния секретар на Светия синод – Мелнишкия епископ Герасим, и със свещенослужители от Българската православна църква.

На празничната света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ присъстват проф. Стоян Денчев и Валентин Заяков – членове на църковното настоятелство на храма, председателят на партията „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ) Румен Петков, деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Ивайло Найденов и вярващи, дошли да вземат молитвено участие в тържеството на храма, предава БТА.

Преди години, при посещение в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен безценен дар – частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се е прославил като смел защитник на православната вяра и на своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си е пожелал да приеме монашеството. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 г. след светата литургия с тържествено литийно шествие от Синодалната палата богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 4 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа