Категории: Любопитно

Културният антрополог Росен Гацин: Открихме паметника на най-дълго живелия човек по нашите земи

Реклама

Културният антрополог Росен Гацин съобщи, че е открит паметник на човек живял 130 години. Това се е случило по време на теренна експедиция в Северозападна България. Паметникът е открит в землището на село Лик, Врачанско.

По официална информация, най-дълго живелият българин е Кръстю Бешев Илянов. Той е от Пордим и е живял 128 години. Роден е през 1785 и е починал през 1913 година. Дядо Кръстю става известен със снимка, на която е заснет на 125-годишна възраст. По тази снимка в Германия изготвят 1000 пощенски картички и част от тях са изпратени в България.

историческа снимка

В Родопите се носят легенди, че баба Василка Бангиева от село Павелско е доживяла 125 години, но по-късно от старите регистри става ясно, че е родена 1790г. и е починала през 1909 г. Починала е на 119 години. Тя е фотографирана заедно със своя син от фотографа Крум Савов, който твърди, че когато я е снимал, е била на 125 години, а синът й е над 100. Снимката е била на изложение в Лиеж през 1905 г.

На паметника от село Лик е изписан следният текст: „Тук почиват баща Йончо на 130 г. син Иван на 103 г. син Кръстио на 106 г. Баща им почина на 1906 г. Въздигнал Гено Кръстев.“
Направена е справка в кметството на село Лик. От там е предоставен официален документ – смъртен акт, който удостоверява възрастта на дядо Йончо Цолов – 130 години. Става ясно, че дядо Йончо е надживял и двамата си синове – столетници и е починал от болест, а не от естествена смърт.

Теренната експедиция, по времето на която беше открит паметникът на столетника, е част от работата по изложбата „Кодове на идентичност“, с автор Росен Гацин. Откриването ще бъде на 1 ноември 2024 година в Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей към БАН, на бул. „Цариградско шосе“ №73 в София.

Росен Гацин изказва благодарност на родствениците на столетника Йончо Цолов от Пеловския род: Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров, както и на Валентина Мишева, кмет на село Лик, и изразява притеснение относно паметника в гробището на село Лик. „Притеснявам се от оскверняване на паметника, когато се разчуе за откритието. Но все пак вярвам в морала на журналистите в България и се надявам паметникът да остане на мястото си за вечни времена и да напомня, че по нашите земи са живели хора с библейска възраст.“, допълва Гацин.

Повече информация за столетника може да научите по време на изложбата „Кодове на идентичност“, която ще бъде открита в Деня на Народните будители.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре временно затварят част от улица във Варна

На 19 септември временно ще бъде затворена част от варненската ул. "Люляк" заради премахване на…

преди 12 часа

Заляха сина на Маги Халваджиян с негативни коментари след изказването му за Джокович

Синът на режисьора Магърдич Халваджиян - Бедрос стана обект на редица гневни коментири, след като…

преди 12 часа

Ще се запазят ли павилионите на Колхозния пазар във Варна?

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна…

преди 13 часа

НАП провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието: Съставени са над 1000 акта за нарушения

Национална агенция за проходите (НАП) провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието. В рамките на…

преди 13 часа

10 дни българско кино ще има в Лятно Кино Варна: Обявиха програма

10 Дни Българско Кино предстоят в Лятно Кино Варна, научи медия "Нова Варна". От 20 до…

преди 13 часа

От МВР показаха снимки от мащабната спецоперация на ГДБОП Варна

Служители от ГДБОП неутрализираха престъпна група при мащабна акция срещу производство и разпространение на наркотици…

преди 13 часа