in

Агресивен орел нападна дете в Норвегия: „Вероятно е имал поведенческо разстройство“, казва експерт

Снимка: Pixabay

Млад царски орел нападна малко дете в Норвегия. Птицата ощипала момиченцето с нокти толкова силно, че след това то се нуждаело от шевове. Орнитолог твърди, че това вероятно е четвъртото подобно нападение на птицата срещу хора през последната седмица.

Необичайната агресия на птицата се проявявала в продължение на пет дни в обширна планинска област на Южна Норвегия, предава Си Би Ес Нюз.

Златният орел – често срещан в Норвегия и втората по големина хищна птица в скандинавската страна – обикновено яде по-малки животни, както и лисици и овце. Малкото дете и другите жертви на птицата се нуждаели от шевове и лекарства за дълбоки рани.

Дивечовъдът Пер Каре Винтердал, който убил орела, каза пред обществената телевизия NRK, че птицата е видяла малкото момиченце като „плячка“.

Той разказва, че майката и съседът са успели да свалят орела от момичето, „но той продължавал да се връща“, въпреки че „съседът го прогонил с пръчка“.

Златният орел „вероятно е имал поведенческо разстройство“, което е предизвикало атаките, каза Алв Оттар Фолкестад, експерт по орли от BirdLife Norge, пред Асошиейтед прес в понеделник.

„Това, което се случва, е коренно различно от нормалното“, каза той, добавяйки, че атаките вероятно са били от женски орел, роден тази година.

„Детайлите в оперението ме карат да вярвам, че това е една и съща птица“, каза Фолкестад.

При последното нападение 20-месечното дете си играело пред ферма в Оркланд, малка община в южната част на страната, в събота. Тогава орелът дошъл „изневиделица“ и я ощипал с нокти.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/