in

Емблематичните сгради на пл. „Екзарх Йосиф“ – Шишковата градинка: рубрика „Непознатата Варна“

Колаж: "Нова Варна"

Варна, град с богато историческо и културно наследство, е дом на множество забележителни сгради, които носят в себе си духа на миналото. Много от тези архитектурни шедьоври обаче остават непознати за съвременните варненци, които често минават покрай тях, без да осъзнават значението им. Именно това е темата на новия епизод на рубриката „Непознатата Варна“. Водещата Зоя Георгиева и гостът ѝ, господин Облаков – изследовател на архитектурното наследство на града, ни повеждат на увлекателна разходка през историята на някои от знаковите, но не толкова известни сгради в централната част на Варна.

ГЛЕДАЙТЕ ЕПИЗОДА ТУК:

Разговорът започва с разкриването на една от малко известните истории, свързани с пространството, на което се намират – площад „Екзарх Йосиф“. Макар това да е официалното наименование на площада, много варненци го познават като „Доктор Шишковата градина“. Господин Облаков обяснява: „Това наименование е свързано с една от историческите личности във Варна – доктор Данаил Шишков. Той е бил известен лекар и общественик в началото на 20-ти век, който е участвал активно в благоустрояването на този район. Ето защо и до днес площадът носи неговото име в съзнанието на варненци.“

Площадът, по думите на Облаков, е бил обект на значителни градоустройствени промени преди около 100 години, когато са построени някои от емблематичните сгради, които формират облика му и до днес. „В началото на 20-ти век това пространство е било в процес на усилено благоустрояване. Някои от сградите, които виждаме днес, са част от този архитектурен ансамбъл, който е създаден през този период“, добавя той.

Разходката продължава със спиране пред една от най-впечатляващите сгради в района – сградата на Николай Ненов, построена през 1924 година. Господин Облаков я описва като „чудесен пример на архитектурата във Варна от 20-те години на миналия век“. По негови думи сградата е дело на архитекта Антон Франгя, един от бележитите архитекти на Варна през този период.

Снимка: „Нова Варна“

Една от най-забележителните черти на тази сграда е красивата скулптурна композиция, която можем да видим на нивото на атиката. Тя е дело на известния варненски скулптор Кирил Шиваров“, разказва Облаков и допълва, че това е един чудесен пример за синтез между архитектура и скулптура в градската среда на Варна. Скулптурите, изработени от Шиваров, придават на сградата особена изисканост и артистичност, като подчертават не само естетическата, но и културната стойност на обекта.

Снимка: „Нова Варна“

Интересна е и историята на самата сграда, която след построяването си е служила като клиника. „В годините след своето построяване, сградата е била използвана за клиника от няколко варненски лекари“, пояснява господин Облаков. „Тук се е помещавала клиниката на доктор Николай Ненов, специалист по вътрешни болести, който е завършил своето образование в Прага. Освен това, в сградата през 30-те години се е намирала и клиниката на друг виден варненски лекар – доктор Димитър Милев, хирург, специализирал в Германия.“

Разговорът неизбежно се връща към фигурата на доктор Данаил Шишков, който е оставил значителна следа в историята на Варна не само като лекар, но и като общественик и участник в благоустройството на града. Господин Облаков споделя, че доктор Шишков е построил свое собствено здание на площада, което по онова време е служило като курортен дом и клиника.

Тази сграда е била не само жилище за доктор Шишков, но също така и курортен дом, наречен ‘Здраве‘. Варна е била популярна дестинация за хора, които са идвали тук, за да подобрят своето здраве чрез слънчеви бани, морски бани и лечение с минерална вода, както и гроздолечение“, разказва Облаков.

Той допълва, че сградата е една от по-високите постройки за времето си. „Днес четири или пет етажа може да не ни се струват високи, но преди 100 години, когато Варна е била значително по-малък град, това е била една от по-високите сгради в района.“

Снимка: „Нова Варна“

Следващата сграда, обсъдена в епизода, е проектирана от друг изтъкнат варненски архитект – Манол Йорданов. „Тази сграда, известна като дом на архитекта Йорданова, е още един пример за изящната архитектура на Варна от първата половина на 20-ти век“, обяснява господин Облаков. Архитект Йорданов е завършил своето образование в Прага и е оставил значителен отпечатък върху облика на Варна със своите проекти. „Той е автор на множество забележителни сгради, включително и на емблематичния Юнашки салон във Варна.

Сградата, за която говори гостът, е с жилищно предназначение и е свързана със семейната история на архитекта. Всъщност сградата е проектирана от Манол Йорданов за неговата съпруга.

Снимка: „Нова Варна“

Разговорът завършва с кратко обсъждане на сградите, построени през периода на социализма, които също оформят облика на площада. „В годините на социализма се появяват многофамилни жилищни сгради, които променят архитектурния пейзаж на града. Ако в миналото са се строили предимно еднофамилни къщи, сега виждаме как в този период започва изграждането на многоетажни блокове“, обяснява Облаков.

Този епизод на „Непознатата Варна“ ни предоставя уникална възможност да се потопим в историята на града през призмата на неговите архитектурни паметници. Всяка сграда, разгледана в предаването, разказва своята история – история на хората, които са я построили, обитавали и запазили за бъдещите поколения. Както господин Облаков правилно отбелязва, тези сгради са не само част от градския пейзаж, но и от културното наследство на Варна.

Надяваме се, че сте научили нови и интересни факти за Варна“, завършва епизода водещата Зоя Георгиева, като приканва зрителите да продължат да откриват скритите съкровища на града чрез рубриката „Непознатата Варна“.

Публикувано от Зоя Георгиева